2012. október 18., csütörtök

Macifarm album

A nyáron Merika a férjével és unokáival meglátogatták a Veresegyházi Medveotthont. Ezt is szeretném ajánlani Nektek, demost csak a képekből készült albumról fogok írni.
Az alap a 20x20-as Yabo albumb. Leggyakrabban fotókartonnal szoktuk a lapokat bevonni, de Merika most csak fehér akril festékkel lefestette és középre, a kompozíció alá került scrapbook papír. A festés szándékosan nem egyenletes, a rusztikus meszelt falra hasonlít, ami jól illik a fényképek témájához.

A felhasznált scrapbook papírok: My Mind's Eye és Wolniak "Marine". 
A fehér mellett a piros és kék színek dominálnak, a gyerekek ruhájához igazodva. Ezek mellé már nem érdemes egy újabb erős színt bevezetni a kommentkártyák számára, Merika a kraft színű Yabo címkéket választotta. Valamint a mackós téma megerősítésére egy kis famintázatot és erdőhöz illő díszítőket használt.


 

Ha sok a jól sikerült fotó, és egyet sem szeretnénk kihagyni, az albumok befogadóképességét többféleképpen tudjuk növelni. Egy darab félbe hajtott fotókarton rögzíts az alapon, erre kerülhet még mintés papír is, vagy maradhat üresen is. A felhajtható részre, annak belső oldalára, és az alapon maradt részre egyaránt kerülhet kép.

 

 

 További lehetőség, ha kis irattartó tokokat fűzünk le az albumba. Ezeket papírboltban lehet kapni, csekk tartó vagy műanyag boríték néven. Lyukaszd ki kalauz- vagy iratlyukasztóval, olyan távolságban, ahogy az albumlapokon vannak a lukak. Ha van csőszegecsed, azzal erősítsd meg a lukakat. A tokon belül is scrappesítheted a fotókat, alátétre ragaszthatod, de ha gyorsabban szeretnél haladni, akkor csupaszon is mehetnek bele a képek. A fotók mellé prospektusok, jegyek, gyerekrajzok is kerülhetnek.

   

Végül egy zsebet mutatok még Merika albumából. Az egyik téglalap formájú kiegészítő papír sarkát levágta, bal oldalát és az alját kétoldalas ragasztóval rögzítette, így kialakult a zseb. A fotók mellé ide is jöhetnek kommentek, emlékek.

 



Remélem, kedvet kaptok ti is, hogy nyári vagy őszi élményeiteket albumba tegyétek!

Karácsonyi ajándéknak is remek ötlet! ;)

Jó alkotást!
Borka

2012. október 11., csütörtök

A Mama albumból Manna-Máté album lett

Krisztina meglepett bennünket egy újragondolt albummal. A Yabo Mama albumot használta alapnak, amiből csak a két M betűs résszel dolgozott. A két betű közé saját albumlapokat vágott fotókartonból és scrapbook papírból.
"Az albumot a barátnőmnek készítettem, aki a képen szereplő kisfiú anyukája. Innen jött az ötlet: MM, vagyis Manna és Máté. A két gyerek születésüktől fogva nagy cimborák, róluk szól ez az album."

Krisztina az album két M betűjét bevonta scrapbook papírral.
Ez a művelet, főleg az ilyen, kicsit bonyolultabb formáknál nekem eleinte nagyon bonyolult volt. Végül az alábbi technikát próbáltam ki és használom azóta is.
A kivágott mintájú karton alapot beragasztózom folyékony vagy kétoldalas ragasztóval egészen az alakzat széléig.
Ráragasztom a scrapbook papírra, majd ezután vágom körbe sniccerrel. Itt jól jön a vékonyabb hegyű művészkés, de ennek hiányában a barkács sniccer is megfelel, csak előtte törj új hegyet, hogy jó éles legyen a penge. Végül a kisebb egyenetlenségeket smirglivel és körbetintázással tüntetem el. Pár perc száradás után egyszerű dörzspapírral menj végig a teljes körvonalon. Ezzel egyneművé tudod tenni a lemezkarton és a mintás papír felületét, ezután már csak tintázni kell.

 

Első ránézésre az album kék-rózsaszín kombó, ám a belső oldalakon a lila, zöld, narancs, erősebb pink színekkel is találkozunk. A babás képekhez a klasszikus baba színek passzolnak, nem véletlenül alakult ki ez a színharmónia. ;)


Ha az élénkebb színek mindegyike látszódna kívülről, a csukott album színharmóniája elveszne.
Krisztina oldalpáronként egymással harmonizáló színeket használt, amik az album külső részén nem látszanak, de a belső fényképek "kiáltanak" a zöld-lila, vagy a narancs színekért.

Ahogyan azt már sokszor mondtuk, minialbumokban nincs szükség sok-sok díszítőelemre: egy-egy csinos szalag vagy gomb, egy lyukasztott minta már feldobja az oldalt. Bátran hagyj üresen akár egy egész lapot is. Érvényesül a kevesebb néha több elve, az üresen hagyott részek a fotóra terelik a tekintetünket.


A képek méretének megfelelően eltérő méretű plusz oldalakat vághatunk. A mintás papíroknál érdemes a képek alá egy-két alátétet tenni, hogy kiemelkedjenek a háttérből. A homogén háttérnél ez elmaradhat, mert ott a papír színe válik keretté.




Az album mérete komoly akadály lehet, ha sok képet szeretnénk belerakni. De erre is van megoldás, amit Krisztina is alkalmazott, a Top 10 technikában is leírt tárhelybővítést. Az albumlapra ragasztott, két-három rétegben meghajtott fotókarton minden oldalára tehetünk fotót, így ugyanakkora helyre akár 6 képet is tehetünk.


A felfelé hajtható oldalhoz vágj egy kétszer akkora lapot, mint az album magassága. Ha a lefűzött pótlapot szeretnéd felhajthatóra készíteni, akkor a lap felső feléből vágj ki egy 1-1,5 cm-es csíkot, hogy az albumkarikák ne akadályozzák a lehajtást.


A pótlapok különböző formájúak lehetnek, ez játékossá teszik az albumot. Készíthetsz olyan oldalt is, amire csak kommentár kerül, vagy lefűzheted a fotót is önmagában. Ekkor érdemes a hátuljára fotókartont ragasztani, hogy megerősítsük.


Sokszor vagyok úgy, hogy egy mindkét oldalán nagyon szép scrapbook papírt nincs szívem elhasználni úgy, hogy leragasztom az egyik oldalát. Ezeket önálló lapokként le lehet fűzni, ahogy Krisztina is tette.


A hangsúlyos képek jelentőségét tovább emelhetjük, ha önálló oldalként szerepelnek. Önállóan, vagy kettőt egymáshoz ragasztva, vagy keskeny csíkra ragasztva is lefűzhetjük. Egyszerű, mégis mutatós megoldás.


Krisztinának nagyon köszönjük a csodás albumot!
Jó alkotást:
Jovi