2011. június 8., szerda

Virág album Anyukámnak

Ezt az albumot Anyukámnak készítettem, és készítés közben kiderült, hogy
megjelenik a 2011. májusi Praktika Magazinban. Büszke vagyok rá! ;)Olyan albumot szerettem volna készíteni, amit bárki le tud másolni, nem kellenek hozzá spéci scrapbook eszközök és alapanyagok, egy átlagos papírbolt kínálatából beszerezhetők az alapanyagok. Sajnos Yabo scrapbook minialbum nincs még minden átlagos papírkereskedésben ;), de a különböző formájú albumokat postán is meg lehet rendelni!

Felhasznált anyagok: Yabo virágalbum, pink, barna, lime, türkiz tónuspapír, natúr/kraft karton, stiftes ragasztó, mintalyukasztó, barna akril festék, konyhai szivacsból kis darabka, kétoldalas ragasztószalag, sniccer, fémvonalzó, vágóalátét.

Az album készítést a fotók kiválasztásával kell kezdeni. Ez kicsit időigényes tud lenni, szorítkozz a legjobban sikerült képekre! A kiválasztott képeket beosztottam, hogyan tudom albumba rendezni, majd a szükséges méretben kinyomtattam. (A képnézegető program nyomtató varázslója nem csak 9*13-as méretet tud, hanem kisebbet is!) A speciális méretű képek szerkesztését az ingyenes Gimp vagy Picasa programokkal is el lehet végezni, vagy a
fotószalonokban kérhető szolgáltatás. Az album beosztásáról, a képek helyéről, a hozzájuk fűződő gondolatokról feljegyzéseket készítek, így látom, melyik információt, emléket hova tudom beilleszteni. Ehhez készítettem egy albumtervező lapot, mely ingyenesen letölthető.
Ebbe beírhatod azt is milyen papírokat fogsz használni. Színben harmonizáljanak az album elejétől, végéig. 5-6 fajta bőven elég. Keress hozzájuk kiegészítőt: mintavágókat, kincses fiók aljából díszeket, szalagokat. Ezeket is oszd szét az oldalpárok között. Nem kell mindent egy oldalra zsúfolni.

Ha megvannak a képek és a beosztásuk, jöhet az alkotás. Kezdjük pár alapszabállyal.
A fotók számának megfelelően válassz elrendezéstervet, vagy csak tologasd addig, amíg harmonikus összeállítást kapsz.

Ha sok a fénykép, készíts egy leporellót, és annak lapjaira ragaszd a fotókat.
Mindig tegyél képalátétet, ezzel kihangsúlyozod a képet, és a fényképre tereled a Néző tekintetét. Tehetsz több, a térben eltolt alátétet is a különböző papírokból.

Ha a kommentárnak, a képhez fűződő gondolataidnak nem marad hely az oldalon, készíts kis zsebet a kép alatt kétoldalas ragasztószalagból, így ragaszd fel a fotót. (A képeken egy korábban készült albumomból látszanak részletek, most nem készítettem fázis fotót.)
Egy nagyon fontos szabály scrapbook album készítés közben: csak akkor ragassz, ha már mindennek megvan a helye!!!

És most térjünk át a retro stílusú virágalbum elkészítésére.
Kezdjük az első oldalpárral. Ne a borítóval, azt hagyjuk a végére, amikor már ügyes kézzel varázsolod alkotássá a legegyszerűbb fotókartont is! ;)

Válaszd ki a fényképhez, és a témájához legmegfelelőbb papírokat. Az izgalmasabb látvány eléréséhez kétféle tónuspapírból készítsd el a hátteret. Az albumlapot félig tedd rá az egyik lapra, vágd körbe snicerrel, vagy rajzold körbe ceruzával és vágd ki ollóval, ha úgy ügyesebb vagy. Majd az albumlap másik felét is vágd körbe egy másik papíron. Figyelj, hgy a két fél pontosan illeszkedjen! Még ne ragassz!
Készíts képalátétet a fotónál minden oldalon 5mm-rel nagyobb kartonból, 2 színben. A sarkait lekerekítheted. Ehhez egy fémpénzt rajzolj körbe a sarkaihoz illesztve, majd az íves formát vágd le manikűr ollóval.
Kezd el elrendezni a képet, az alátéteket és a hátteret. Tervezd meg és készítsd el a címfeliratot és a dátum címkéjét. Én az albumot virágfelhőbe borítottam, így a kiegészítők minden oldalon azonosak. Megkönnyíti a munkát egy visszatérő motívum, ami kapcsolódik az album témájához. Ez lehet egy egyszerű forma is, pl. kör.
A mintavágóval vágott virág szirmait egy vékony pálcával megpödörtem, közepébe pár pöttyöt rajzoltam, hogy mutatósabbak legyenek.

Válaszd ki a kiegészítőket, keresd meg a helyüket. Nem kell, hogy mindenhol legyen valami! Ha kis csokorban vannak a díszítőelemek, az jobban mutat, mintha az oldal minden részére 3 centinként raksz valamit! Ha jól néz ki, ragaszthatsz. Ha nem néz ki jól, tologasd tovább vagy pontosan másold le az én elrendezésemet! (Ha az tetszik... ;) ) Ragasztás után sűrű akrilfestékbe mártott konyhai szivacs darabkával (vagy tintapárnával) maszatold körbe az album szélét. Ezzel eltüntethetők a vágási hibák és a szürke lemezkarton, nem mellesleg szépen keretezi az oldalt.


A második oldalpárnál ugyanazt a két papírt használtam, csak 3 centiméteres csíkokra vágva. Ebben az esetben áthágtam a fent ecsetelt fontos alapszabályt, és még a végleges elrendezésterv előtt ragasztottam. Féltem, hogy az íves forma mentén vágott csíkok máskülönben sosem találnak vissza a helyükre. Előre kitaláltam, hogy a képek és a csíkok hogyan fognak egymáson elhelyezkedni. A felvágott csíkokat a stiftes ragasztóval bekent albumlapra ragasztottam, majd snicerrel körbevágtam.
A fényképek alá nem tettem alátétet, mert a csíkok pont körberajzolják a képet. A visszatérő motívumból, a virágból készítettem egy-egy minicsokrot a képek jobb alsó sarkába. A kép bal felső sarkába pedig natúr kartonra írtam a címet. A kész oldalpárt barna akrilfestékkel vékonyan körbemaszatoltam.


Az utolsó két oldalpár nagyon hasonló elrendezésű. A bal oldalra füzetszerűen kinyitható alátétet készítettem, így ugyanakkora helyre két egyformán nagy képet tudtam rakni. A kinyíló oldal sarkait lekerekítettem. A kommentárnak kétoldalas ragasztóból kis zsebet készítettem az alátét hátuljára.
A jobb oldalra egy hosszú csíkot három részre osztva összehajtottam, így 3 fénykép kerülhet ugyanakkora helyre. Ahhoz, hogy a képalátét minden oldalon 5 mm-rel legyen nagyobb a képeknél, a csík hossza 3 kép szélessége plusz 3 cm legyen, magassága a képek magasságánál 1 cm-rel legyen nagyobb. Azaz 3 db 7,5cm*9cm méretű kép esetén 8,5 cm*30cm csíkra volt szükségem. A hosszú képalátét végére egy kis csíkot ragasztottam, ami a háttérre rögzített másik csík alá lehet bedugni, hogy a leporelló ne nyíljon ki magától.

Bal oldalra pár keskeny képalátétet vágtam. Majd megint jöhetett egy-egy csokor lyukasztott, pödrött, pöttyözött virág és a körbemaszatolás akril festékkel.

A következő oldalpár ugyanígy készült azzal a különbséggel, hogy nem oldalra, hanem lefelé nyílik a leporelló. Ez a kép jelent meg a Praktika Magazinban.


Legvégül készítsd el a borítót! Először a címfeliratot tervezd meg: mit fogsz írni, milyen kártyára! Egy sima firkapapírra tervezd meg, mekkora lukat kell vágnod, hogy jól látszódjon a cím. Ezt rajzold körbe téglalap formában, és a két átlót vágd be. A keletkező 4 háromszöget hajtsd fel. Ellenőrizd, hogy jól látszik-e a résben a cím, szép ívben hajlanak-e meg a kihajtott háromszögek. Ha jó, másold át az albumlap formájára kivágott borítólap közepére! Majd vágd fel. A keletkező rés méreténél 1 cm-rel nagyobb alátétet ragaszd a borító közepére, majd ragaszd rá a felvágott borítólapot is. Hajtsd ki, és ragaszd le a háromszögeket. Rögzítsd a címfeliratot is!
Végül maszatoltd körbe barna akrilfestékkel, és a szokásos virágfelhőt erősen eltúlozva díszítsd borítót is.

Remélem, sok kezdő scrappernek tudtam segítségére lenni ezzel a leírással! Ha bármilyen kérdésetek van, itt kommentben, vagy az alkotos.kft@gmail.com címen szívesen segítek!

Jó alkotást!
Borka


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése