Top 10 technika

Top 10 technika albumkészítéshez


1. Rétegek
Háttérlap: Az oldal háttere. A teljes albumoldalt lefedi.
Alátét/képalátét: A háttér színétől eltérő papír, ami kiemeli a háttér mintájából a képet. Ha a háttér nagy mintás, az alátét mindenképpen homogén legyen.
Keretező képalátét: A kép formáját szigorúan követő alátét, minden oldalon 2-10 mm-rel nagyobb, egyforma távolságra a szélektől.
Aszimmetrikus alátét: A kép formáját nem szigorúan követő alátét, a kilógó részek a kép széleitől nem egyforma távolságra vannak. 


2. Szélek mintázása
Tintázás, krétázás: A különböző rétegek szélét emelje ki! Ezt megteheti tintapárnával vagy sűrű akrilfestékbe mártott szivaccsal.  A szélekkel kb. 45 fokos szöget zárjon be a festékpárna. Ha por állagú festéket vagy krétapárnát, esetleg egy majdnem kiszáradt tintapárnát használ, a halvány festék régies hatást kelt.
Pöttyözés, varrás: A képek tintázását helyettesíthetjük, vagy kiemelhetjük azzal, ha más díszítést (is) alkalmazunk. Ilyen a hagyományos körbevarrás, vagy a tűfilccel körbepöttyözés, avagy a körberajzolás szaggatott vonalakkal.
Tépés: A tépés lehet széles, ahol a papír több rétegben szakad; lehet össze-vissza; lehet nagyon egyenes, vonalzó mentén tépett.


3. Öregítés
Gyűrje össze a lapot gombóccá, majd simítsa ki, és tintapárnával vagy festékes szivaccsal emelje ki a gyűrődéseket. A szélek kaparását „krumplihámozó” mozdulattal végezze, majd színezze!


4. Tárhely bővítés
Leporello: a minialbumoknál sokszor előfordul, hogy egy oldalra több képet szeretnénk rakni, amik egy témába vágnak, és mind fontos lenne. Ilyenkor nem szükséges újabb oldalakat erre a témára áldozni. Ehelyett az adott albumoldalra készítsen leporello formában meghajtott fotókarton alátétet, ennek lapjaira kerülhet több fotó. A leporello nyílhat oldalra vagy felfelé/lefelé is. Érdemes egy szalaggal átkötni, hogy magától ne nyíljon ki.
Felfelé nyíló ablak: A képalátét anyagát hajtsa félbe, rögzítse az alapon, így alá és fölé ragaszthat képet.
Zseb: Az oldalon használt egyik alátét lapot U alakban ragassza le, a közepét és a felső élét ne. Az így kialakított zsebbe számos fényképet csúsztathat. A képeket tegye alátétre, úgy könnyebb lesz ki-be tenni.
Dupla kép: Ha nincs elegendő hely, hogy két képet külön alátétre tegye, próbálja ki, hogy teljesen egymáshoz tolja őket, és úgy kezeli, mintha egyetlen kép lenne.

 
5. Sarokkerekítés
Egyik kedvenc technikám. Az egyszerű képek is kapnak egy kis csavart tőle. Nem utolsó sorban egy stílusba tereli a különböző elemeket az oldalon, ha mindegyiknek ugyanúgy le van kerekítve a sarka.
Végezheti sarokkerekítő lyukasztóval is. Házilag egy apró pénzérmét rajzoljon körbe és manikűr ollóval vágja le az ívet.
       

6. Rejtett kommentár
A képekhez mindig készítsen kommentárt. A dátumot, helyszínt, szereplőket mindig írje le. Ezt egészítse ki az eseménnyel vagy az érzésekkel.
Ha a kommentárnak nincs helye az oldalon, vagy túl intim a tartalma, érdemes eldugni a kép alá. Ekkor U alakban ragasztott kétoldalas ragasztószalaggal rögzítse a képet az alaphoz úgy, hogy a címke területén ne legyen ragasztó. Kisebb kép esetén elegendő, ha csak az U alakú, kétoldalas ragasztóból készült keret tartja a képet.7. A 3D kiemelés
Címfeliratokat, kiegészítőket, vagy akár egész képeket emelhetünk ki a kép síkjából az ún. 3D ragasztókocka segítségével. Ez egy kb. 1mm vastagságú szivacslap, mindkét oldalán ragasztóval. Ha nincs ilyen, akkor vastag kartonból ragasztott tornyokat használjon.

8. Hullámos szél pénzérmével
Bordűrlyukasztóval számtalan formát vághatunk, főként elegáns stílusú oldalakhoz.
Ennek hiányában egy egyszerű módszer, ha pénzérmét, vagy más szabályos, kisméretű kerek formát körberajzol egy vonal mentén, és a kapott félköröket levágja. Az ívek közepét irodai lyukasztóval kiszúrhatja. 
Ezt a technikát címke készítésekor is alkalmazhatja.
Egy keskeny papírcsík egyik végénél piramis formában egymásra rajzolt karikákat vágjon körül. A csík másik végének két sarkát pedig kerekítse le.
 

9. Tűzőgép-kapcsok
Kézenfekvő eszköz egy kiegészítő rögzítésére az irodai tűzőgép. Használja bátran, igazán jól mutat még az elegáns oldalakon is!


10. Címek, betűtípusok, szövegek
Minden oldalon tüntesse fel a kép adatait: ki, mikor, hol, kivel, mit csinált. Emellett feljegyezheti emlékeit is.
Írhatja szövegszerkesztőből nyomtatva, régi írógéppel vagy kézzel. Ha nem elég szép a kézírása, gyakoroljon be egy sajátos betűtípust, például úgy, hogy nyomtatott betűkkel ír, a vonalakat húzza hosszabbra, végükre tegyen kis talpakat.


Jó alkotást kívánok!     
Borka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése