2012. szeptember 20., csütörtök

Shabby chic stílus a scrapbookban is

A shabby chic pár éve már a scrapbookban is elterjedt. Az eredetileg lakberendezési stílust kopottas, de elegáns, nőies elemek jellemzik. Mintha egy régi kincset találtunk volna a padláson. A színei megkoptak, egymás alól kikandikálnak a különböző rétegek, mégis árad belőle a kifinomultság. Kónya Timi albumán keresztül szeretném bemutatni, hogyan használhatod a shabby chic stílust a scrapbookban.


A visszafogott színek bemutatására pár lakberendező blogról hoztam palettákat. Pasztell árnyalatokat használnak még az élénk színekből is. A kék, a rózsaszín és a barna valamely halvány árnyalata mindig megtalálható, amiket tört fehérrel, vajsárgával lehet kiegészíteni. 




Ezeket a palettákat nem csak a lakberendezésben, hanem albumkészítésben is jól tudjuk használni. Fotókartonokból, scrapbook papírokból, szalagokból is válasszuk ezeket a halvány színeket.
Kiegészítők közül a papír és textilcsipke elmaradhatatlan. Virágok, horgolt virágok, madárkás kiegészítők, félgyöngyök jellemzik még a stílust, szintén mindegyik pasztell árnyalatban.


  

A stílus koncepciójának megfelelően a papírok szélét öregíteni szükséges. Először roncsoljuk a papírt. Létezik erre kifejlesztett szerszám is (distress tool), de kaparhatjuk sniccer élével is, mintha krumplit hámoznánk, vagy sarokdörzsölővel, körömreszelővel. Ezután folyékony krétával vagy halvány árnyalatú, esetleg kiszáradó félben levő tintapárnával halványan maszatoljuk körbe a széleket. A lényeg, hogy elérjük a régies hatást. Mintha a nagyi fésülködőszekrényében töltötte volna az elmúlt 50 évet.
Timi a yabo virágalbumot halványkék fotókartonnal vonta be. Ezek közepére barnás árnyalatú kartonokat vágott kör formában. Az oldalakra kis virág kompozíció került, a virágok közepében félgyöngyök.


 A virágok mellé apró képkeretek, levelek, madaras díszítők is kerülhetnek.


Remélem, elnyerte a tetszéseteket ez a stílus is. Próbáljátok ki bátran!

Jó alkotást!
Borka

5 megjegyzés: