2013. június 6., csütörtök

Iskolás is voltam

Írta és készítette: Ibu Design

Nem sok fényképem maradt általános iskolás koromból, de már régóta terveztem, hogy albumba szedjem az emlékeimet ebből az időszakból. 1990 és 98 között még nem volt digitális fényképezőgép se mobiltelefon. Kép csak akkor készült rólunk, ha fotóst hívtak valamilyen alkalomból. Még osztályfénykép se készült minden évben, sőt nekem a legtöbb sajnos el is tűnt azóta. Volt egy automata gépünk otthon, de azt csak a 8-os osztálykirándulásra vihettem magammal először.


Amikor ráakadtam a Graphic 45 An ABC Primer kollekciójára, egyből tudtam, hogy pont jó lesz ehhez a témához. Alapnak a Yabo kraft színeslapos négyzet albumot választottam, mert már eleve színesek a lapok, nem kell bevonni, kevés kiegészítő és díszítés is elég, hogy szép egységes albumot kapjunk! A barna háttér éppen harmonizált a választott papírkészletemmel.


Először is időrendi sorrendbe raktam a képeket, és beosztottam, melyik oldalra mi fog kerülni. Mindegyiknek lekerekítettem a szélét és úgy helyeztem az alátétekre, hogy szintén egy lekerekített sarkú négyzetet adjon ki a formája, mint az album maga.


Minden oldalon a saját tervezésű betűpecsétemmel készítettem el az oldal címeket. Lehet készen is betűkészleteket venni (pl. ilyet), de én gyártattam egy sajátot.
Ha nincs ilyen nyomdád, akkor gépeld be a címeket, használj nagy betűközt és nyomtasd ki vastag papírra, majd vágd körbe a betűket négyzet alakban, és mintha scrabble játékot játszanál, írd ki a szöveget az oldalra.


A helyi papírboltban találtam egy  ABC sablont, ennek segítségével készítettem el az ABC feliratokat. Vékony hegyű filccel körbe rajzoltam a betűk körvonalát, majd fehér temperával kifestettem.


Készítettem pecsétet házilag is. Erről már korábban olvashattatok. Én parafadugóra ragasztottam egy dekorgumiból vágott nyíl formát, majd distress tintával bélyegeztem.


Az iskolai hangulathoz a betűk mellett a számok is elengedhetetlenek. Ebből szilikonos bélyegzőm van, amivel 123 számokat pecsételtem. Kicsit rátoltam a nyíl (chevron) mintára, mert ha lejjebb kerül, akkor csak úgy lógna a levegőben.


A borítót először sima fekete fotókartonnal vontam be. Hasonló módon díszítettem, mint a belső oldalakat, itt is blokkosan rendeztem el a papírokat, és a külső sarkokat lekerekítettem. Az ABC sablonnal rajzoltam betűket, és a kicsi bélyegzővel nyomtam az évszámokat. Került még rá Scrapfellow chipboard.


A borító belsejére ragasztottam az elsős ellenőrző füzetem, meg van az összes 8-ig, de mindet azért nem akartam bele rakni. Bal oldalon pedig az iskolám látható, ebbe az épületbe jártam felső tagozatban, ez még mai napig így is néz ki.



Az elrendezést nem bonyolítottam túl. Az egyik oldal mentén egy kb. 6 cm-es csíkot tettem, erre került a kép, vagy az emlék. Köré pedig a fent bemutatott díszítési formák.



Ezek már 7.osztályban készültek az iskolai március 15-i ünnepségen ahol én is szerepeltem. Kivételes alkalom volt, nem voltam se jó szavaló, se énekkaros, még hangszeren se tanultam. Szerintem ez volt 8 év alatt az egyetlen alkalom amikor engem is ki választottak.
A másik oldalpáron a 24 órás kosárlabda, minden évben megrendezték a felsősöknek, ha éppen nem volt meccsünk éjszaka matracokon aludtunk az osztálytermekben. Nagyon jó kis buli volt!
Ezeken az oldalakon a háttérre blokkokat készítettem 2-féle papírból, belül összeérnek, külső sarkuk lekerekítve az album sarkának, és a már kerekített sarkú fotóknak megfelelően.


7. és 8. osztály vegyesen. Művészeti iskola révén először csak hangszereken lehetett tanulni, de amikor én voltam 7-es, beindult a képzőművészeti oktatás is. 8-ban már 4 szakköre is jártam: festészetre, kerámiára, grafikára és szobrászatra. Egyik évben naptárt jelentettek meg a munkáinkkal, amiben nekem 2 pasztell rajzom is szerepelt, ezek láthatóak a plussz lapokon. Bal oldalon a festészeti csoporttal vagyunk láthatóak Égerházy Imre bácsi festőművész műtermében, bal oldalon egy agyag Betlehem, amiből én készítettem Máriát és az egyik királyt, alatta pedig a karácsonyi koncerten vagyok látható, ahogy a kerámiáinkat áruljuk.






Remélem, tetszett az album. Vegyétek elő az általános iskolás képeket, amíg még emlékeztek, hogy kik vannak rajtuk, mikor, mi történt. Kellemes emlék lesz feldolgozni, újra felidézni, hogy milyen voltál 10-20-30 éve!

Jó alkotást!
Ibu


1 megjegyzés:

  1. Azta, de klassz kis album lett! Nagyon tetszik! A kedvenceim az Ibu-s részletek, a textúrák, a kitépett spirálfüzetlap-szélek! Csúcs.

    VálaszTörlés