2012. június 21., csütörtök

Házi tapasz(talat): avagy csináld magad washi tape


A washi tape (szó szerint "japán-papír ragasztószalag") nem csak scrapbookos vagy alkotós körökben hódít, ezért hihetetlenül gyorsan ismertté vált a világon. Ennek legfőbb oka talán az, hogy könnyen eltávolítható, így nem okoz sérülést, illetve hogy könnyen és gyorsan díszíthetünk vele szinte bármit: egy egyszerű fényképet, szöveget is feldobnak a mintás ragasztószalagok.
Sokan vannak, akik sajnálják a pénzt egy ilyen szimpla dologra, vagy 15 méternyi ragasztószalag megvásárlása előtt szeretnék kipróbálni, hogyan is tudnák felhasználni, vagy csak nem tudnak dönteni, mint én ;)
Mivel az őrület minket is teljesen magával ragadott, szereztünk pár tapasz-tapasztalatot a házi variációk elkészítésében. Használtunk maszkoló szalagot, pausz, selyem és más dekor papírokat, amiket különböző egyszerű technikákkal díszítettünk és többféle módon rögzíthetünk az alaphoz. A tapasztalatokat alább rendszerezem.

Ragasztó alapok
1. Maszkoló ragasztószalag (legismertebb a Tesa, amit kreatív boltokban is árulnak, de a barkácsáruházakban van többféle, és olcsóbb)
Ez a legegyszerűbb alternatív washi tape: önmagában ill. díszítve is használható. Könnyen eltávolítható, illetve "szép" tépett széle lesz, azonban mivel viaszolt felületű, speciálisabb felvivő anyag szükséges a díszítéshez.
2. Kétoldalas ragasztó
Sütőpapírra (zsírpapírra) ragasszunk egy csíkot, húzzuk le a másik védőrétegét is, így ragasszuk rá a papírt, amiből házi washi tape-t szeretnénk készíteni, majd díszítsük. Ha készen van, a sütőpapírról könnyedén leválik, és ragaszthatjuk is a helyére. 
3. Hobbiragasztó vagy stift
Hagyományos módon ragaszthatjuk fel vele a kiválasztott papírcsíkokat. Ilyenkor is lehet direkt gyűrni, vagy teljesen simára hagyni a csíkokat. Ha nincsen speciálisan átlátszó papírokhoz kifejlesztett, ún. vellum ragasztónk, stifttel tudjuk legszebben felragasztani ezeket: épphogy ragasztózzuk be a felületét, és ne nyomjuk rá nagyon! Ha átlátszana a ragasztó, szedjük fel, várjunk pár másodpercet, amíg picit szárad.


Papírok: 
1. Átlátszó papírok: selyempapír, pausz 
Előnye: enyhén vagy teljesen átlátszó
Hátránya: díszítéshez speciálisabb felvivő anyag szükséges (oldószeres tinták, pl. Staz-On, Memento), ill. ragasztáskor jobban oda kell figyelni.
Sokféle mintás ill. különféle színűek kaphatók. Mind lehet szép önmagában, de díszíthetjük is. A selyempapír legjobban kétoldalas ragasztószalaggal használható, vagy dekopázsolhatjuk maszkolószalagra is (hacsak nem célunk a ráncos felület, simítsuk le alaposan ;). A pauszhoz legjobb a vellum-ragasztó vagy a stift.



2. Nem átlátszó papírok: scrapbook papír, papírszalag, egyéb különleges hobbipapír
(hobbipapír lehet: rizspapír, merített papír, stb. Ez utóbbiak esetében sajnos nagyon valószínű, hogy nem savmentesek, így ezeket inkább ne alkalmazzuk fényképekkel!)
Előnye: egyből használható, bármilyen ragasztó jó hozzá
Hátránya: nem átlátszó, sima papir felületet ad
Semmi extrát nem igényel: válasszunk egy tetszetős mintájú és anyagú papírt, vágjunk csíkot belőle és ragaszthatjuk is! Ha leszedhetőre szeretnénk, előbb dekopázsoljuk maszkolószalagra, és utána kerülhet az alkotásunkra.


Díszítés
Érdemes egy olyan alapra ragasztani a díszítendő csíkot, ahonnan könnyen vissza lehet majd szedni, pl. fóliára, így ha kiszaladunk a vonalból a festés, pecsételés során, nem az alkotásunk lesz díszesebb a tervezettnél!

1.Rajzolás
szükséges: alkoholos filc
Rajzoljunk mintákat alkoholos tollal: legegyszerűbb csíkokat húzni, ill. pöttyözni, vagy írhatunk is valamit.


2. Festés
Szükséges: akrillfesték
Ha színesebb alapot szeretnénk, a papírt v. maszkolószalagot először tintázzuk, fessük le akrillfestékkel, vagy színezzük alkoholos tollal, és csak utána díszítsük. A lefestett alapra festhetünk további mintákat vagy zselés tollal is tudunk rá rajzolni.


3. Pecsételés
Szükséges: oldószeres tinta (pl. Staz-On, Memento) vagy akrillfesték.
Lehet sima és festett alapra is. Először érdemes kísérletezni, mennyire lesz éles a kontúrja, ill. lehet, hogy megváltozik a színe.



4. Nyomtatás
Papírra és ha a nyomtatónk alkalmas speciális nyomtatásra, akár maszkolószalagra, vellumra is nyomtathatunk, hiszen számtalan (ingyenes) digitális készlet mintája között válogathatunk. Szerkesszük meg a mintát, nyomtassuk ki sima lapra, aztán a nyomatra közvetlenül rögzítsük a díszítendő csíkot, és nyomtassuk ki még egyszer! Természetesen, ha egy A4-es lap áll rendelkezésünkre, akkor nem szükséges a varázslat, egyszerűen kinyomtatjuk a mintát, majd kivágjuk egy keskeny csíkban.
(Legyetek körültekintőek a rögzítésnél, nyomtatásnál, a nyomtatóba beszorult kis fecnikért mi nem tudunk felelősséget vállalni!)

Nagyon klassz móka, és most különösen kedvez az időjárás hozzá. A nagy melegben villámgyorsan szárad minden :)
Jó alkotást és szép nyári napokat kívánunk!

Hana


2 megjegyzés:

  1. Nagyon klassz ötletek! Én a sima TESA-ra írtam, rajzoltam alkoholos filccel, egyszerű, gyors, mutatós.
    Krisztina13

    VálaszTörlés
  2. Naggggyon jóóóó cikkkk! :DDD Praktikus, okos, egyszerű, imádós. Gratulálok, megint bedobtad magad Hana! ;)

    VálaszTörlés