2012. augusztus 2., csütörtök

Kartonalbum

Ezen a héten egy konkurens albumot mutatok be Nektek.
No, nem úgy, hanem amúgy. Ez az album ugyanis scrapbook alapkartonból készült. Azaz bármilyen fotókarton vastagságú lapból leutánozható. Ami azt jelenti, hogy a Yabo albumokon kívül is van világ és scrapbook! ;)
Kónya Timi készítette, az ő leírása alapján mutatom be az elkészítést.


Yabo gyűrűs album helyett most csak 2 darab 30x30-as kartonra lesz szükséged. Egyszínű is megfelelő, mert később még bevonhatod a lapokat, de vághatod egyből mintásból is, és akkor gyorsan tudsz haladni. A díszítettségtől függően szükséged lesz még további max. 2 ívnyi mintás papír, stílusodnak megfelelően virágok, szalagok, tinták, szegecsek, címkék.

A két alaplapot vágd ketté, így 4 db 15x30 cm-es darabod lesz (vagy scrapbook papír esetén 4 db 6x12 inches).
2 ilyen csíkot hajts harmonikába 10x15 cm-es (vagy 4x6 inches) rétegekre, ahol a 15 cm a csík magassága volt, és a 30 cm-es részt harmadoltad.
A másik két csíkból az egyik lesz az album borítója, az utolsó darabból pedig levághatsz 2 keskeny, kb. 3x15 cm-es csíkot, ezek a rögzítéshez kellenek majd.
A borítólapot 5 részre kell felosztani a hajtásvonalakkal. Fektesd magad elé a 15 cm magas, 30 cm széles csíkot. Balról jobbra haladva jelölj, majd később karcolj be 4 vonalat a következő pontoknál: 7 cm, 9 cm, 19,5 cm, 21,5 cm. Így megkapod a 7 cm széles bal oldali borítót, két 2 cm-es gerincet, a 10,5 cm-es hátlapot, és a jobb oldali borítót, amit kedved szerint lerövidíthetsz, vagy meghagyhatod 8,5 cm szélesen is, amennyit az anyag kiad. Timi albumában 5 cm széles ez a darab, a képen ezt látjátok.
A korábban felvágott 3x15 cm-es darabokkal ragaszd egymáshoz a két harmonikát. Ellenőrizd, hogy jó irányba hajlanak-e egymáshoz képest, azaz egyetlen csíknak néz ki a végeredmény. A másik keskeny darabbal rögzítsd a harmonikát a borítólap középső, 10,5 cm széles darabjának szélére.


Lényegében készen van az album. Nézd meg sokszor ezt a fényképet, mert valószínűleg leírva bonyolultabb, mintha a kép alapján megérted a rendszert.


Az album borítóját és lapjait tovább díszítheted mintás scrapbook papírokkal. Timi ezt a régies stílust a szélek megkaparásával érte el, a technikát a Top10-ben is leírtam. Ezután középbarna tintapárnával kell megsimogatni az éleket, hogy a kopottas hatást tovább erősítsük.

 


Az album hátulján rögzíts egy min. 1 cm széles szalagot, ezzel át lehet kötni az egészet.
A borítóra mindenképpen kerüljenek virágok, egy csokorba több. Mellé pár címke is elfér, ha már tudod, mit teszel az albumba, akkor a témának megfelelő kommentár, vagy az album címe, a képek dátuma ezen jelenhet meg. Jöhetnek még az apróságok is: csillám, szegecs, strasszok.

Jó alkotást!
Borka

3 megjegyzés: