2012. augusztus 23., csütörtök

Papírtépés mesteri fokon

Ma egyetlen technikáról hoztam pár gondolatot. Ez az egyik kedvencem, mert mindig kéznél van, mert szinte lehetetlen elrontani, mégis látványos és megadja azt az örökkévaló hatást, amit a legtöbb albumban látni szeretnénk. Ez a tépés.
Kezdjük azzal, hova nem ajánlom: játékos, tarka oldalakhoz, sűrűn telerajzolt oldalhoz, elegáns stílushoz. Minden más albumba és oldalra szívesen látott vendég.
Réka barátnőjének készített egy albumot, amiben művészi szintre emelte a tépést. Az albumhoz színes lapos albumot használt, aminek az alapja a most akciós négyzet album.



Az elő- és hátlap ugyanazon részén a borítólap be van szakítva, mintha egy sérülést utánozna. Mielőtt ráragasztod a lemezkarton borítóra a fotókartont, határozd meg, hol lesz a tépés. Ezen a részen készíts egy 10-12 mm-es függőleges tépést, és óvatosan kezd el pöndöríteni, használhatsz egy vékony pálcát is hozzá. Mérd ki a lemezkartonon hova fog esni a tépés, és erre a részre, pontosan a lemezkarton szélére ragassz egy 2x6 cm-es csíkot másik színből, lehetőleg mintás papírt válassz, ami jó, ha nem túl vastag. Ezután ragaszd rá a tépett borítólapot, vigyázva, hogy azon a részen, ahol ki fogod hajtani a tépést, ott ne kenj ragasztót vagy oda ne tegyél kétoldalast, viszont ahol véget ér a pöndörítés, ott már legyen ragasztó, hogy ne szakadjon és pöndörödjön tovább a karton. Ha már leragasztottad, véglegesítsd a pöndörítést, majd halvány tintával vagy folyékony krétával színezd meg a kartont és a kilátszó darabot is és a borító szélét körben.



Rakhatsz több réteg tépett szélű papírt is egymásra, az ódon hatást kiemeli a csipkeszalag is. Ha körbetépkedsz egy lapot háromféle képen teheted. 1. A lap egyik felét lefogod, a másikat felfelé emelve téped le róla. Ekkor széles határvonal keletkezik. Ha színes magvú papírt használsz, a lap belső színe jól látszik. Ha hagyományos, fehér belsejű kartont használsz, érdemes tintával az album színeihez igazítani.  2. A letépett részt egyszer felfelé, egyszer lefelé hajtod. Így váltakozik a fehér rész és a lap színe. Főleg kétoldalas scrapbook papíroknál érdemes kipróbálni. 3. Hajtás vagy vonalzó mentén téped a lapot, ekkor nagyon egyenes, kissé szöszös tépésvonalat kapsz.
Miután méretre tépted a rétegeket, tovább fokozhatod a régies hatást. Ahol mélyebb a tépés, ott pöndörítsd két ujjal megcsípve vagy vékony pálcára feltekerve. A széleket sniccerrel kaparva még roncsolhatod a lapokat. Ejts egy határozott 10-12 mm-es függőleges tépést, majd a rés két oldalát vagy pöndörítve vagy egyenesen kihajtva igazi szakadást készíthetsz. Réka ezt egy dísztűvel hangsúlyozta.
A különböző tépett rétegeket azonos színű tintával színezd meg.



A tépett szélből rejtekhelyet is készíthetsz. A Top10 technikában is bemutatott rejtett kommentár készítéséhez készítsd el a tépést a borítólapon, az alapra ragassz a komenntkártyánál nagyobb színes papírt, erre U alakban kétoldalas ragasztót, ami minden oldalon 4-5 mm-rel legyen szélesebb a kártyánál. Ezután felragaszthatod a lemezkartonra a borítólapot. Csúsztasd helyére kommentkártyát is.

Próbáljátok ki bátran, nem lehet elrontani a tépést! Ha van olyan oldalatok, amivel szívesen elbüszkélkednétek, hozzászólásban linkelhetitek. Sőt, egyéni tapasztalataitokat is várom!

Jó alkotást!
Borka



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése