2013. január 24., csütörtök

Eco smash - házi készítésű tisztítószerek

Bemutatkozik egyik új CT tagunk, Erika. Amikor jelentkezett a felhívásra, a blogján láttam, hogy a scrapbookon kívül a házi készítésű tisztítószerek iránt is érdeklődik: mosószer, mosogatószer, öblítő, szappan, stb. Engem is nagyon érdekelnek, a Yabo facebook oldalára is raktam már ki posztot a gesztenyéről, mint mosószerről.
Erika, a recepteket ki szokta jegyzetelni, hogy mindig kéznél legyenek, ezt most egy smashbook formájában összegyűjtötte, és Ő mutatja be Nektek.
(A smashbook egy kreatív jegyzetfüzet, amibe bármilyen élményt, ötletet, inspirációt gyűjthetsz, a gyűjtögetés közben pedig feldíszíted az írásokat.)


"Ezt az albumot magamnak készítettem. Jelenleg 27 éves vagyok, és nagyon érdekelnek az öko tisztítószerek. Szeretném, ha a 3 kisfiam egészséges, és ha lehet, vegyszermentes környezetben nőne fel. A képeit tekintve eszközöket, hozzávalókat és hasznosítási helyeit örökítettem meg. A fotókon a tiszta ruhák tündökölnek. Színek és minták tekintetében tavaszi-nyári színeket használtam, ezek kellemes világos árnyalatúak, és egy kissé "zöldebbé" teszik az albumot.
Az album készítését először a tervezéssel kezdtem, majd ez alapján alkottam meg. Fontos szempontnak tartom, hogy a maradék papírokat is felhasználjam, ezért az albumba kizárólagosan, csak ilyeneket használtam. A kisebb papírokat itt-ott ki kellett egészíteni.
Igyekeztem visszafogni magam, és nem scrap albumot készíteni, hanem smash book-ot. :-) Úgy képzeltem el, mint egy szép, színes, kicsit díszített naplót, jegyzetfüzetet.

  

Az album borítóját és hátoldalát szeretem egyformára készíteni. Ez ad egy kis lezárást a témának, illetve nincs hiányérzetem, hogy nincs befejezve. A munka kezdetekor az alap Yabo négyzet album éleit lekezeltem Tim Holtz brushed corduroy tintával.
Mivel öko témában alkottam, így csakis zöld, vagy zöld mintás papírban gondolkodtam, a széleket Tim Holtz tea dye tintájával kezeltem. A vékony lapokat érdemes felragasztás után is áttintázni, mert lehet, hogy nem lesz elégséges az első réteg. (Én így jártam.)
 A virágos papír egy kissé bolondosnak tűnik nekem egy ilyen témához, ezért kiegészítettem egy szürke kartonnal, amit előtte írásmintás pecséttel pecsételtem. Ezáltal komolyabbnak tűnik az album. A papírokat az alap sarkainál, felragasztás után, inda mintás pecséttel díszítettem, így keretezve azt. A kétféle papírt 1/3-ad 2/3ad arányban vágtam fel hozzá. Így a szemnek is kellemes látványt nyújt.
A címet és az alcímet yabo címkékre helyeztem el, melyek széleit ugyancsak a tea dye tintával tintáztam. A fő címhez chipboardokat használtam, amit TH walnut stain tintával kezeltem.

 

Az első oldalpárra az eszközök listája, egy zseb a top10 receptnek, és közöttük egy lefűzhető plusz tok került. 
A tag-ekre a csipkét és szalagot általában kétféleképpen szoktam felerősíteni. 1. ragasztom – ilyen a zöld kockás vagy 2. tűzőgéppel erősítem oda. A leggyakrabban a tűzőgépet használom, mert sokkal gyorsabban lehet vele haladni.
A csipkét is kétféle variációban láthatod a képen: 1. egész szélességben 2 . hosszában félbevágva. Mindkét variációt előszeretettel használom.
 

A zseb részénél látható bracket formát (kapcsos zárójeles) én terveztem. Ennek a sablonjához egy 6x8 cm-es darabot vágtam ki nyomtatópapírból, de persze lehet kartonból vagy rajzlapból is, és négybe hajtottam (2x félbe). A szélei mentén két fél kapcsos zárójelet rajzoltam, majd a vonal mentén kivágtam. Kihajtás után a választott kartonra tettem, körberajzoltam, majd kivágtam abból a mintát.
A bracket forma szélét álvarrással díszítettem. Sajnos sosincs időm kivarrni, pedig mindig eltervezem, így általában tollal imitálom. A virágokat pecsételtem, kivágtam, majd 3 D kockával rögzítettem. A leveleket rayheres folyékony ragasztóval erősítettem alá. A virágok közepébe gyöngytoll pöttyöt tettem. A zseb átellenes sarkait pedig indás sarokpecséttel díszítettem.
Minden jobb oldali lapra tettem egy-egy fület. Ez egy kis plusz tartalomjegyzék. :-)


Mivel ez az album a receptekről szól, jóval kevesebb fénykép van benne, mint egy scrapbook albumban. Akár különböző címkefelhőket, csíkokat, füzetlapot is ragaszthatunk egymás mellé. A füzetpapírra a hamulúgot írtam. (Szeretnék készíteni, de eddig csak kinevetett a párom, viszont mikor utoljára feszegettem a témát, más semmi kifogása nem volt.) Ezek közé is elfér egy-egy plusz gondolat, vélemény.
A másik oldal színeiben egyszerre jellemzi a vizet és az öko gondolkodást, valamint a mosogatószert. Kék – víz, zöld – öko, a zöld papír buborékai – mosogatószer. A füzetlap ezen az oldalon is előkerül. A főszereplő elmosogatott edények mellett ott rejtőzik a csodafegyverem is, a saját készítésű házi mosogatószerem.
Indás sarokpecsét ide is került, de vele átellenben már egy bagoly látható, hogy jól oda kell figyelni, mit és hol használunk! Ez amolyan "sok szimbólumos" oldal. :-)

 

Ez a két kedvenc oldalam! Ezeken látszik a legjobban, hogy akár a scraphez, akár a smashez elegendő egy mintás papír és egy toll! Az egyiken a különféle mosási lehetőségeket vettem sorra: mit, hogyan. Ezeket mind kipróbáltam. Nagyon jók! A másikon a tisztítószereket szedtem össze."

Erika


Remélem, tetszett Nektek Erika bemutatkozó írása és az album. Még egy részt szeretnék kiemelni.
Az album karikáira felfűzött címkékre egy kis minialbum kerülhet az albumban. Akár ki is lehet szedni, ha a mosógéphez szeretnéd kirakni átmenetileg, vagy a vásárláskor. Utólag bővíthető, átrendezhető stb. A különböző formájú címkék jól mutatnak egymáson.


 



Ökomosásra és alkotásra fel! :-)
A smashbook bármelyik téma vagy hobbi kreatív füzete lehet. Készítheted folyamatosan is, nem fontos előre elkészíteni. Küldjetek linket, ha Ti már készítettetek hasonlót!

Jó alkotást!

Borka

Felhasznált anyagok:
DCWV Spring fling @ Summer days klt hozzávaló alapkartonnal
Betűkészlet - scrap-kreatúra
Tim Holtz tinták: vintage photo, tea dye, brushed corduroy, walnut stain   
indás pecsét klt - rayher
írásos pecsét - scrap-kreatúra
pasztell szalag klt - rayher
saroklyukasztó - printker
levéllyukasztó - rayher
csipkék - helyi írószer
zöld kockás szalag – Lidl
gyöngytoll – scrapbook.hu
3 D kocka – rayher
egyedi pecsét – scrap-kreatúra







3 megjegyzés:

  1. Ez nagyon-nagyon mega-giga! Köszi Era! Te már ugyis tudod ezeket, nem akarod az albumot kisorsolni???? :)))

    VálaszTörlés
  2. Azaz igazság, hogy nem. De talán készítek egy hasonlót, és akkor majd....talán! :)

    VálaszTörlés
  3. Ááá, nagyon tuti lett Erika! :)

    VálaszTörlés