2013. május 23., csütörtök

Fénykép album egy nyaralás emlékére

Történt egyszer, hogy Apukámnak szülinapja támadt. Na, ő a tipikus nehéz eset. De tényleg. Nincs hobbija, nem sportol, számítógéppel dolgozik, irodába semmit nem visz be, amire szüksége van (kb. egy böjtölő aszkétát képzelj el), azt megveszi magának. Na, erre jó a scrapbook. Mert albumot még neki is lehet készíteni, méghozzá szíve csücskeiről, a gyerekeimről! ;) Előkaptam a tavalyi közös nyaralás képeit, és kezdődhetett az alkotás.
(A képeket gyorsan kellett készítenem, kevés fényben, ezért nem lettek a legjobbak. De azért katt a képre, és felugrik nagyobban!)

 

Mivel későn esett le, hogy mit fogok készíteni, mindössze 5 órám maradt az összeállításra. A fotókat egyik éjjel kiválasztottam, feltöltöttem a labornak, kivagdostam és felragasztóztam a hátuljukat kétoldalassal. (Ez utóbbit a barátnőm szülinapi buliján!;)
Fogtam egy fiús színesalbumot, mellé pár lime színű pótlapot. (Pótlapokat ekrü, kraft, fehér és lime színekben tudtok rendelni, illetve Viszonteladóinktól vásárolni. Kérjétek bátran!) Mellé washi tape-eket, pár filctollat, maradék fotókartont és egy kék színű mistet, azaz pumpás pigment festéket használtam.


A képek előkészítése után a munkát a lapok mintázásával folytattam. kiterítettem az összes lapot egymás mellé az erkélyen, és egy lendülettel lespricceltem őket. Amikor megszáradt, megfordítottam, és ott is végig fújtam. Száradás alatt véglegesítettem, melyik oldalra mi kerül, és elkezdtem kivágni az alátéteket.

 


Elrendezési tervet most nem követtem. Amennyi kép volt, azokat szinte gondolkodás nélkül ragasztottam. Néha egyszerű fotókarton alátétet tettem mögéjük. Az alátét használata akkor fontos, ha nagyon eltérő méretű és/vagy formájú képek kerülnek egymás mellé. A háttér blokkba rendezi őket, ezzel egységet adva nekik. Kevesebb kép esetén keretbe foglalja őket, ezzel kiemelve a háttérből. Több kép azonos színű kerete pedig összehozza azokat.
Nem szoktam ilyen gyorsan alkotni. Most csak raktam, és nem ellenőriztem, mielőtt ragasztottam volna. Ha nem voltam vele elégedett, jöttek a kiegészítők, és azzal kalapáltam helyre az oldal egyensúlyát.

  

Kiegészítőnek használtam: washi tapet, filctoll csíkokat, és egy freebieből kinyomtatott dekorgombokat.
A washik (dekortapasz) divatja engem sem került el. Az alapkészletedben legyen: csíkos, pöttyös, egyszínű változatok azokban a színekben, amiből gyakran alkotsz.
Három egyszerű elrendezést ajánlok. 1. A képek sarkában egy darab, kissé meggyűrve. 2. Kisebb kupacban több fajta, a kép sarka, vagy az oldal címe köré. 3. Az oldal vagy az alátét szélére egyenesen, mintha cellux lenne.
A filctoll színével nem vagyok megelégedve, utólag sötétkéket választanék. Pár egyszerű csík szabad kézzel, vagy vonalzó mentén jól mutat minden oldalon. Alátét helyett ezzel is keretezni lehet a képeket.
A freebieket korábban már ajánlottam a facebook oldalunkon. A digitális scrapbook alkotóinak designerek terveznek olyan készleteket is, amik ingyenesen elérhetőek. Ezeket hívják freebie-nek. Keress rá az interneten: scrapbook freebie, és az adott témaköröd angolul. Az elemeket nyomtasd ki, vágd körbe és ragaszd be az albumba. (Elnézést, de nem találom, hogy ezt a gombot miből nyomtattam!)

 

Minden oldalra került cím. Nyomtatott nagybetűk körvonalát megrajzoltam, majd firkával kitöltöttem őket. Ezután vagy bekereteztem, vagy nem, és pontosan körbevágtam. Aki nem tud szépen írni, és nincsen géppel vágott betűkészlete, annak érdemes kipróbálnia ezt a cím készítést.

 

A tárhely növelését nem tudom elégszer hangsúlyozni. Azt hiszem, minden cikkben megemlítjük.
:-D
Ha jóval több képet szeretnél berakni az albumba, mint ahány oldala van, ekkor készíts leporellot, vagy felnyíló lapokat. A bal oldali képen látszik, hogy akár 4-5 képet is egymásra rakhatsz, ezt hívják vízesésnek. A fotók hátterét felül hagyd  1 cm-rel magasabbra, ezt a részt hajtsd felfelé vagy hátra és rögzítsd az alapra.
Ilyen módon készül az oldalra nyíló változat is. A hátterekre készíthetsz kis füleket is, erre írd az adott kép címét, vagy más téma esetén dátumot, technikát, ötletet.


A borítóra azt hiszem, 15 percem maradt. Ebbe számítógépen megírt címsorok, washi, és freebie gomb fért csak bele. Nem egy CK magazin, de a feladatát ellátja! ;)

Remélem, kedvet kaptatok egy újabb album elkészítéséhez. Ha gyorsan kell alkotni, tényleg ajánlom a színeslapos albumjainkat.
Fotó pedig mindig készüljön mindenkiről, hátha egy szülinapra gyorsan kell előkapni pár képet és témát!


Jó alkotást!
Borka

2 megjegyzés: