2012. január 24., kedd

Mist, azaz folyékony festék - Merika bemutatkozik

Merika csodaszép albummal mutatkozik be itt, az Alkotós blogon. A Fiának készített album oldalain megismerhetitek a mistelés technikáját. Ezzel a technikával egyedi háttérpapírt készíthetünk, ami illik a fotónkhoz, vagy kipróbálhatjuk az Art journal stílust.

A mist a scrapbookban folyékony festéket jelent, jó esetben pigment alapú, szinte vízszerű. A könnyű használhatóság érdekében pumpás flakonban árulják őket. Több márka érhető el a webáruházakban, de ahogy Veka jórégen leírta, készíthetünk házilag is folyékony festékeket pl. alkohollal és desztillált vízzel hígított akrilfestékből, amiket aztán patikában vásárolható pumpás adagolóval használhatunk.


Merika közvetlenül a Yabo album kartonjára dolgozott, ami megfelelően vastag mindenféle festési mód kipróbálásához (antikolás, egyszínű máz, stb.). Fehér matt akril festékkel befestette a kartonlapokat, majd hagyta megszáradni. Ez akril festék esetében gyorsan történik.



Az albumban felhasznált Scrap-Kreatúrás kiegészítőket közvetlenül a lealapozott albumlapokra is tehetjük, ha így fújjuk le őket a folyékony festékekkel, mintás hátteret kapunk, és egyben a díszítő is elkészül, a hátterhez passzoló színárnyalatban.



Merika azt javasolta, mindig előbb a halványabb színt használjuk, aztán az erősebbeket. A hatás tovább fokozható, ha az alapozásnál az akril festéket rusztikusan kenjük fel, egyenetlenségeket hagyva a felszínén. Így a mistek folyékony állagát kihasználva, a kartont mozgatva, kedvünk szerint alakíthatjuk a festékfoltok formáját.

Ez az album egy 30 éves fiatalembernek készült, de más színekkel, díszítésekkel, más hatást érhetünk el. A fotókhoz igazodva pl. őszi, vagy rózsaszín–lila kombinációt is készíthetünk. Érdemes kipróbálni, újdonság kilépni néha a sok mintás papír világából!

És most következzen a többi kép az albumról! Csodaszép alkotás!

 

 

 

 



Felhasznált anyagok:
fém farmer cimke befestve
internetről letöltött óra számlap,
fémdíszek, milton kapocs Rayher-től,
„Glimmer Mist” Sand&surf mist készlet,
„Pentart” fehér matt akril festék,
kender zsinór, „Fancy Pants” My Family papírból kivágott elemek.






4 megjegyzés:

  1. Csodás "bemutatkozó" album! Gratula!

    VálaszTörlés
  2. Merika stílusa és ez a technika is nagyon közel áll a szívemhez. Nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
  3. Hát, Merika alkotásai mindig elámítanak és most is! Gratulálok a "lányságodhoz" ;-) neked is, és köszönjük szépen a csodálatos albumkádat!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szuper munka. Már a készítőnél alaposan szemügyre vettem.Jó hogy itt is látható.

    VálaszTörlés