2012. április 5., csütörtök

Baba album ajándékba

Egy ismerősöm kért meg, hogy Karácsonyra készítsek egy albumot a lányának az unokáról. Kaptam egy kazal fotót és pár megkötést (pl. hogy legyen sok virág rajta), én pedig igyekeztem úgy eleget tenni a kérésnek, hogy közben a kedvenc technikáimat is becsempészem az albumba. Jó volt ezzel a rózsaszínes színvilággal alkotni.
Alapnak a Yabo 20x20-as színes lapos négyzet albumok közül a kislányost, bellapoknak pedig rózsaszín, lila és ekrü színűeket használtam. (Még nincs feltöltve, de ha rendelni szeretnétek, jelezzétek bátran!)
Az album borítóját Adrienn anyukája készítette: a szürke lemezkartonra vatelint ragasztott, amit rózsaszín pamutvászonnal fedett. A textil kifeszítésének az a trükkje, hogy először az oldalak közepén kell meghúzni az anyagot és hátul rögzíteni. Így a 4 oldal felé kereszt alakban kifeszítjük az anyagot. Ezután haladhatunk szépen körbe, mindig picit meghúzva. Hátul kétoldalas vagy folyékony hobbiragasztóval rögzítsük. Száradás után érdemes az esetleges hullámokat sniccerrel levágni, hogy nem legyen hepe-hupás. Majd fedjük egy színes lappal, esetleg egy vastagabb kartonnal, amit utána bevonunk a színes albumlappal. Végül Adrienn anyukája csőszegecset ütött a karikák számára az albumalap eredeti lukját kitapogatva.Mivel pocakos fotót csak egyet kaptam, az első oldalpáron hagytam helyet egy hosszabb kommentnek, amit a  Mme Royale készlet komment kártya készletének darabjaiból alkottam. Visszatérő elemként az ekrü fotóalátétet tartottam meg, ami minden képnél asszimetrikusan, kicsit hosszabb, így egy kevés plusz dísznek, vagy dátumnak hagy helyet. 


A második oldalpár jobb oldalán egy 30x30-as kartont vágtam ki úgy, hogy 20 cm-nél behajtottam, majd körbevágtam, sablonnak az album alapot használva. Így egy oldalra 3 db 9x13-as képet is fel tudtam tenni! (Az ötlet egyébként nem tőlem származik, Adriennél láttam.)


 A kedvenc oldalpárom következik! Hiába, hogy "végre lányosat-babásat csinálhatok", azért ez az egyszerűbb oldalpár tetszik a legjobban. A kaparós matrica szövegét szavakra vágtam és egyenként kapirgáltam rá az oldal szélére. Az angol nyelvű szöveg jól jött most: a család Írországban él, apuka ír, így neki is jut olvasnivaló ;)


Ezekkel a képekkel pedig nagyon megküzdöttem. A keresztelőn készült fotók sokfélék, a templomban exponáltak még kicsit sötétek is voltak, így elég nehéz volt kitalálni a megoldást. Most is a képelrejtős trükköt alkalmaztam: egy látható fotó, a többi eldugva.

 

A bal oldalon lévő kép felhajtható, alatta elfértek a sok embert ábrázoló templomi fotók. Itt sikerült a megrendelő "sok-sok virágot" kívánságát teljesítenem. :)


A sok virágos oldal után megint egy szolidabb következik: a chipboard virágot repedő festékkel kentem le. A negatívját sablonnak használtam a másik oldalon a misteléshez. Ugyanígy jöttek létre a pillangók is, csak ott különböző mintákat használtam. Pár szalagdarab és némi pecsételés után el is készült.


Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de a gigászi virágokkal nem nagyon tudok mit kezdeni. A használt készletben is volt egy 28 cm átmérőjű stancolt virág, no meg a papírvirág készletben is akadt néhány. Végül szétszabdaltam őket: a puncs színű alapkartonra az óriásit alátétnek használtam, a papírvirágokat pedig legyezőszerűen összeraktam. Egy kaparós matrica pillangó és körbepecsételés tette teljessé az oldalpárt.


A nagyon színes fényképekkel általában nehéz dolgozni: legjobb, ha nagyon szolíd színeket használunk hozzá. Én  ennek most kicsit ellentmondok. :) Igyekeztem az ekrü alapra olyan kiegészítőket használni, aminek színeiben visszaköszön a fotó színvilága. A dohány színű maradék kartonból egy zsebet formáltam, ebbe csúsztattam a fénykép párját. A másik oldalon pedig ugyanezt a színt alátétnek és virágnak használtam. A Yabo vidám gombkészlete is nagyon passzolt ide!A csillag szegecset és a nagy lapos szegecset megbolondítottam némi színes körömlakkal és csillámos glitter glue-val.Az utolsó előtti oldalpárra is 3 darab 9x13 cm-es fényképet helyeztem és kommentnek is maradt hely. A rózsaszín alapkartonra glue dots-szal tortapapírt rögzítettem, majd lila misttel lefújtam, így egy gyönyörű mintás alapot kaptam. (A glue dots, vagyis ragasztó pötty nagyon klassz: elég masszívan tart, ezért pici dolgok ragasztásához is jó, másrészt könnyen, nyom nélkül visszaszedhető, ezért maszkoláshoz is hasznát vehetjük.)


Mindkét oldalon úgy készítettem a kihajtós részt, hogy két ekrü alátét közé egy, az oldalszélességnél 2 cm-rel rövidebb kartont ragasztottam, úgy, hogy az oldal sarkaitól egyforma távolságra legyen. A kb. 2 cm-re kilógó fülecskével rögzítettem az alaphoz az alábbiak szerint: az alapkartonon kimértem, majd sniccerrel bevágtam egy pont olyan hosszú nyílást, mint a "fül". A fület becsúsztattam a nyíláson ütközésig, majd a hátoldalon rögzítettem azt. Így lett egy kihajtható képem, aminek nem látszik a rögzítése.


Az utolsó oldalpár kicsit hasonlít az elsőre. Bőven van hely kommentárnak, és egy üres kép alátétet is hagytam, hogy a karácsonyi fotók közül egy odakerüljön. Itt is mistet használtam, és alkalmaztam a fent leírt  "kivágott minta és negatívja" technikát.


Jó móka volt kicsit kirándulni a kisbabás-lányos világba és érdekes volt más fotóival dolgozni, de nem fogom "iparszerűen" csinálni, az biztos. Hiányzott az, hogy nem írhattam kommentet, nem igazán tudtam a fényképek történetét és nem a magam elvárásai szerint készülhetett az album.

Az oldalakat a We R Memory Keepers Mme Royale készletének papírjaival és kiegészítőivel, Prima és SBK virágokkal, WeRM, SBK, Rayher  és Creatiwitches miltonokkal, Rayher félgyöngyökkel valamint EK Succes kaparós matricákkal díszítettem.

Jó alkotást:
Jovi

3 megjegyzés: