2012. május 31., csütörtök

Ballagós album óvónéniknek

Végre - utolsó pillanatban - elkészültek az albumok. 
A Yabo színeslapos kraft albumot használtam, amihez levendula, élénk, kislányos és azúr címkék közül válogattam.

A borítóra (chipboardból) szürke kartonból vágtam szívet, amit akrilfestékkel festettem, majd fehér zselés tollal "körbevarrtam". A szív (=óvónéni) köré kerültek a "gyerekek", azaz a 7 ballagó jele. Az évek során felhalmozott bigyókákból válogattam, a kedvencem mégis a fagyi. 3 db, különböző színű gomb és egy darab betintázott grungeboard kellett hozzá.
A grungeboard egy kifejezetten scrapbook-os fejlesztés (Tim Holtz), a chipboardhoz hasonlóan van vastagsága, de puha, hajlékony és anyagában dombormintás. Könnyebb vele dolgozni, mint a chipboarddal, ollóval könnyedén vágható. Az ára ehhez mérten borsos, amerikai gyártmány.

A betűmatricákat szintén tintáztam, a képen látható módon. Akrilfestékbe mártott szivacs darabbal betunkoltam a betűket, majd száradás után fehér zselés tollal körberajzoltam mindegyiket. Tapasztalat a betűmatricákról: hiába ragasztós a hátoldaluk, rendszeresen lepotyognak, így érdemes kevés folyékony ragasztóval megerősítve rögzíteni őket.



Az albumban az alapkoncepció maradt, 1-1 oldalpár gyerekenként, fotó és szöveg-rajz a két oldalon. Minden oldalpárt és a hátsó borítót is fehér akrilfestékkel spricceltem, erre került bal oldalon a gyerek fotója, mellé egy kis címke, amire az egyik házi készítésű gomb került, tetején a gyerek jelével (amit ő maga rajzolt meg).


Az oldalpár másik felén a szülők, gyerekek által készített üdvözlet, búcsú szöveg kapott helyet, kevés díszítőelemmel kiegészítve. Visszatérő elemnek egy indamintás pecsétet használtam. Az oldalak szélét, csakúgy, mint a fényképekét tintával öregítettem.


Az első-hátsó borítón végigfutó textilszalagot kétoldalas ragasztóval rögzítettem. Hátul úgy, hogy az alsó, bordó címke felett fusson, erre ragasztottam a dátumos címkét. A borító rózsájáról még nem írtam: a téli tanfolyamon bemutatott szalagból készített rózsa nagy testvérét készítettem el, csíkokra tépett pamutvászon (régi ágyneműhuzat) tekergetésével-varrásával. Az ötlet nem tőlem származik, 2-3 éve Mónika készített nekem ilyeneket.



Adrienn is készített búcsúalbumokat, ő is az egyszerűségre törekedett. Yabo köralbumot használta, amit különböző színű, illetve mintájú papírokkal vont be. Erre kerültek a fényképek.


Klassz megoldást választott: az oldalpár egyik felén egy 3 éves kori fénykép, a másikon egy mostani.  

 



 Az album elejét saját gyártású chipboardok díszítik. Én még azt is el tudom képzelni, hogy a gyerekek jele is ilyenből készüljön.





Remélem, sikerült pár ötletet adni Pedagógusnapi, vagy ballagós ajándék készítéshez.
Szívesen látnánk a Ti alkotásaitokat is. Ha az inspirációk alapján kedvet kaptatok és készítetek albumot  óvónéninek, tanárnak, kérlek, hozzászólásban osszátok meg velünk.

Jó alkotást és szép hétvégét: 

Jovi

2012. május 24., csütörtök

Főszerepben a címkék- képeslapok ajéndékba

Még mindig nem az óvónéniknek készült albummal jövök, kérlek, nézzétek el nekem! Most nem csak rajtam múlik, hogy elkészüljön az album, a szülőtársak pedig nem olyan aktívak, mint ahogy én szeretném. De jövő pénteken ballagás, úgyhogy addigra tuti, hogy kész lesz és végre egyben megmutathatom!

Kreatív csapattagunk, Merika, a Yabo címkék sokszínű felhasználást mutatja be Nektek, most képeslapokon. A színek variálásával készíthetünk esküvői meghívótól kezdve szülinapi ajándékkísérőig nagyon sok alkalomra lapot. 
Elmondhatjuk vele, mennyire szeretjük a párunkat például egy "5 dolog, amit szeretek benned" című lappal.
Megköszönhetjük az óvónénik, tanítónénik egész éves munkáját egy kedves idézet kíséretében.
Vidám színekből születésnapi, vagy gyereknapi meghívót, esetleg ajándékkísérőt készíthetünk.Vonjuk be a gyerekeket is, nagyon kreatívak tudnak lenni!

Ha kislánynak készítünk lapot, elmaradhatatlan szín a lila és/vagy a rózsaszín. A Yabo kislány címkék pont ehhez lettek kitalálva! A különböző alakú és színű címkéket Merika egymásra rétegezte: mint ékszerek ülnek a lapon az egyedi címkék

.
 Az indás minták, a finom díszítők csak emelnek az üdvözlőlap ünnepélyességén. 


A másik képeslap visszafogott, mégis nagyon elegáns. Akár a barátnőnket szeretnénk meglepni vele, akár a Pedagógus napon kedveskednénk óvónéninek, tanítónak, egy ilyen üdvözlőlappal nagy sikert arathatunk!
Merika az Őszi címkéket tintázta és pecsétekkel díszítette, majd "szétszórta" az oldalon. A hosszúkás címkét a 2/3-ánál elvágta és mindkét darabot belógatta a képeslap jobb oldalára. Ez egy nagyon egyszerű, mégis mutatós megoldás, bátran használhatjátok más stílusú lapnál is!


A képeslapok hangulatát nem csak a színekkel, hanem az apró kiegészítőkkel és tintázással is befolyásolhatjuk. Az élénk narancssárga címkét visszafogottabbá varázsolhatjuk némi barna tinta segítségével: nem csak a széleit tintázzuk, hanem laposan tartva a tintapárnát, a címke felületét is bevonjuk festékkel. Ha nem maradt fenn saját családunktól régi fotó, akkor az interneten is kereshetünk, amiket kinyomtatva még különlegesebbé tesszük a lapunkat. (Fontos szabály! Ha találsz eredeti fotót, sose azt használd, hanem készíts róla másolatot!)



Az én lapjaim közül is mutatok párat. Nemrég kerek évfordulónk volt a férjemmel, neki készítettem ezt a nagyon visszafogott lapot. Ezt bármelyik férfiember szívesen látja! A barna karton szélét világos tintapárnával  vastagabban öregítettem, majd sötéttel csak a képeslap szélét tintáztam. A piros nagy címkét és a kraft hosszúkásat is barnával öregítettem, majd fehér szaténszalaggal rögzítettem a kettőt egymáshoz.

A kraft címkék egyébként is igazi jolly jokerek: bármilyen korú és nemű személynek, bármilyen alkalomra használhatjuk.


Ezt a meghívót a 6 és fél éves kisfiammal együtt készítettük. A saját készítésű pecsétet akrilfestékbe mártotta, így készített sormintát a szülinapi meghívóhoz. Ha gyerekeknek készítünk lapot, ne fogjuk vissza magunkat: imádják a színkavalkádot!


A képeslapokhoz is sok jó ötletet kaphattok a Top 10 technika fülön.
A pecsételésen kívül pedig számos olyan ötletet találtok az Alkotós tanfolyam cikkeiben, amit otthon is fellelhető alapanyagokból meg tudtok valósítani!

Jó alkotás, szép képeslapokat:
Jovi

2012. május 17., csütörtök

Nászajándék fotóalbum két irányból

A rendszeres olvasóink biztosan ismerik Rékát és az ő alkotásait. Most egy esküvőre készített, nászajándék albumát mutatjuk be. A fényképek csak utólag kerülnek majd bele. Emellett egy másik albumot is bemutatunk, ami rendhagyó módon nem az esküvőről, hanem az ifjú pár korábbi éveiről, a kapcsolatukról szól. Helyenként pikáns részletekkel a múltból! ;) A két megközelítést keverni is lehet a Pár ízlésének megfelelően, készülhet bohókás hangulatú esküvős képeknek szánt album, és elegáns múltidéző.
Ha kép nélküli albumot készítesz, ajánlom Réka ötletét, aki a képek helyét átlátszó fénykép sarokkal jelölte ki, hogy az ifjú párnak már csak a kinyomtatott képeket kelljen helyükre csúsztatnia.

Az elegáns esküvői album alapja a közkedvelt Yabo filofax album. Amihez pár hónapja mértre vágott lapokat is lehet vásárolni a színes lapos filofax album, barna-ekrü termékben. A két színhez az albumot még elegánsabbá tévő bordót, és a bársony hatású virágos papírokat használta. Ez jó háttér minden fotó számára!


A sok szalag és textilrózsa is emel az ünnepélyességen, mégsem viszi túlzásba a díszítést. Ezért imádom!


Ahhoz, hogy növeljük az album befogadóképességét, sok módszert alkalmazhatunk. Réka egy zsebet készített a fényképek számára, amit néhány elegáns díszítővel tett ünnepivé. Ezt úgy késztheted el, mint ahogy a rejtett kommentárt is szoktuk, amit a Top10 technikában megtalálsz. Egy megfelelő méretű lapot kedvedre feldíszítesz, majd rögzítéskor csak a legszélére teszel kétoldalas ragasztószalagot, U alakban. Ha ráragasztod a hátlapra, középen és felül teljesen elválik a hátlaptól, így kialakul a zseb.


Visszatérő elem a különleges, kapcsos zárójeles fénykép alátét, ami a legvisszafogottabb fotót is hihetetlenül elegánssá tesz majd. Az egy csokorba zsúfolt kiegészítők nagyon jól mutatnak az egyébként visszafogottan díszített oldalon. Érdemes a díszítőket ilyen csokrokba rendezni, és nem szétszórni az oldalon, ez fogja elegánssá tenni a kompozíciót!


A nagymintás papírokat sokszor a legnehezebb felhasználni, de Réka ezt is fantasztikusan oldotta meg! Egy ilyen gyönyörű mintát hagyni kell önmagában érvényesülni. Igaz, a kép majd elé kerül, és így a kilógó részek fogják azt díszes keretbe.


Az album hátoldalát én is szívesen használom arra, hogy pár kedves szót, vagy az albumkészítés dátumát ráírjam. Így válik teljessé az ajándék. Helyezzük ezt a címkét a lap alsó részére, pár hosszában átfutó díszítővel. A felső részt bátran hagyjuk üresen!




Réka igazán fennkölt, hagyományos értelemben vett esküvős albumával éles ellentétben áll Hajni alkotása. Ő nagyon közeli barátainak készítette, szintén nászajándékba az albumot. Saját megfogalmazása szerint is "rendhagyó" album lett, ami a borítón még nem látszik. :)


 "Az egyes oldalakra, címek alá válogattam az ifjú pár sötét múltjából odavágó képeket....;) Olyanokat, amiket végignézve mosolyog az ember, hogy "ők eljutottak a házasságig?!"....és pont ezért is lett a csomagolás és az egész album mottója: "Ki gondolta volna?!..." :)"


Hajni a Yabo 20x20-as színes lapos albumalapokat használta az nászajándék elkészítéséhez, amiket ügyesen mixelt. A yabo.hu-ra még nem kerültek fel egyesével a lapok, de az alkotos.kftKUKACgmail.com címen már tudtok rendelni Borkától 5-ös csomagban: fehér, piros, melon, lime, ekrü, kraft lapokat!


"A képek természetesen cserélhetőek az esküvői képekre, de ha akarják, meghagyják így és akkor nosztalgiázhatnak közös életük vadabb időszakáról is. :)"


A Yabo kraft címkék és szegecsek visszatérő elemei az albumnak. Nagyon jól mutatnak a szolidabb és a színes oldalakon is. Érdemes pár ilyen visszatérő elemet alkalmazni, ezek tartják egységben az albumot!


Hajni a téli alkotós tanfolyamon kezdett velünk alkotni, azóta is rendszeresen alkot. A tanfolyamon tanultakat is felhasználta az album készítésekor: az alábbi oldalpáron például a fröcskölős festési technikát alkalmazta.


A képeken az Ifjú Pár személyiségi jogainak védelmében az arcok nem felismerhetőek, de ez a lábas fotó még így is nagyon ütős! :-D


Az utolsó oldalpáron igazi scrapper módra alkotott: az "amit találsz, használd!" mottónak abszolút eleget tett amikor a sörös, üdítős dobozok nyitókáit is beépítette az albumba. Merjetek Ti is bátran hétköznapi tárgyakat felhasználni az alkotáshoz. Ami az album tulajdonosára vagy az alkalomra emlékeztet, és valahogy rögzíteni lehet, minden jöhet! De természetesen nem szétszórva, hanem ahogy Réka albumánál írtam, kis csokrokba szedve mutatnak igazán jól.


Hajni teljes blogbejegyzését ITT olvashatjátok.

Jövő héten már tényleg az óvónénis albumot hozom,
de ezt a két albumot már nem bírtam tovább "tartogatni"! :)
Jó alkotást kívánok:
Jovi

2012. május 10., csütörtök

Ballagós ajándék az óvónőknek

Mostanában az óvodai ballagás körül forog az eszem, a nagy fiam ősszel iskolába megy. Én vagyok a csoportban a "kreatív anyuka", így az óvónők búcsúajándékát is én vállaltam. Természetesen mi is albumot szeretnénk adni, amiben szerepel a búcsúzó gyerekek fényképe, óvodai jele, neve, egy kis rajza, és egy rövid köszönet a szülőktől. A kiegészítőkhöz odaadom a méretre vágott kártyákat a szülőknek, hogy írjanak rá, a gyerekek rajzoljanak a másikra, aztán a fényképpel együtt visszaadják nekem, én pedig beragasztom az albumba.

Két változatot is kitaláltam az albumra. Az első tartalmasabb, a második egyszerűbb, kicsit gyorsabban tudok vele haladni. Egyszerre három példányban készül a búcsúajándék, muszáj gyorsítani egy kicsit.



Az egyiken oldalpárokra kerülnek a gyerekek: egyik oldalon a fénykép, másik oldalon egy rajz a ballagó gyerektől és pár kedves sor, vagy egy idézet a szülőtől.
Yabo kraft színeslapos album az alap, ennek minden lapja fotókartonból van vágva, csak a borítót kell felragasztani a kemény kartonra. A neveket a Tavaszi címkékre írtam és kicsi lapos szegecsekkel rögzítettem az alaphoz. A fényképek és a búcsú szövegek mögött is mintáztam a fotókarton hátteret, a fogkefés-spriccelős házi praktikával fröcsköltem össze, amit a novemberi tanfolyamon már részletesen bemutatttunk. Az óvodai jelek internetről letöltött képek, vagy szabad kézzel megrajzolt ábrák is lehetnek (nálam az utóbbi). A címkéket és a jelet zselés tollal rajzoltam körbe, az alap és a kartonok szélét tintapárnával öregítettem.

A másik fényképalbumnál oldalanként egy gyerek szerepel. Ehhez Yabo barna-ekrü színeslapos albumot használtam.


Az alap mintázásához a gyerekszobában néztem körül: nagyméretű, szivacsból készült betű pecsétet használtam, ez finom utalás az iskolába lépésre. Az alapra pecsételtem a betűket, erre került egy barna alátéten a gyerek fotója. Mellé került az idézet az óvónéniknek és egy címkén a búcsúzó gyerek neve.

Két éve már Nóri is bemutatta, milyen ajándékot készített az óvónéniknek. A fenti példákhoz képest több munkát igényel, de Kreatívok előtt nincs akadály, ugye! ;)

Top 10 Technika fülön remek ötletek vannak arra, hogyan díszíthetitek az emlékalbumot. Egyszerű, de látványos ötleteket mutatunk a fényképek és alátéteik kiemelésére.
A ballagós albumokhoz házi elkészítéséhez sok segítséget ad a tavaly novemberben indult on-line tanfolyamunk:  http://alkotos.blogspot.com/2011/11/alkotos-tanfolyam-1-het.html A cikk alján megtaláljátok a tanfolyam többi anyagának és az inspirációkat bemutató cikkek linkjeit.

Jövő hétre elkészülnek az ajándékok, akkor megmutatom az albumok borítóját is.


Jó alkotást:
Jovi

2012. május 6., vasárnap

Áremelések és változás :-(

Kedves Vásárlóim!


Sajnos emelnem kell két album árát. Igazán sajnálom, sokáig tartottam, de a 3 évvel ezelőtti euró árakhoz képest már annyit emelkedett az árfolyam, hogy tovább nem tudom elnyelni, így a bolti árakban is érvényesítenem kell. Remélem, megértitek, és nem lesz megterhelő a különbség.
Az új árak:
Filofax album 1450 Ft
Tégla album 5 lapos 870 Ft
Tégla album 8 lapos 1067 Ft

Egy másik változást is be kell jelentenem, ez kevésbé fájdalmas.
Az elegáns gombkészlet 2 színét nem tudtam beszerezni, mert megszűnt a gyártásuk. Az új készlet így néz ki:

Legközelebb nem ilyen száraz hírekkel jövök!

Jó alkotást!
Borka