2011. november 19., szombat

Alkotós tanfolyam 2. hét: bélyegzés, pecsét készítés

Köszönjük az eddig beérkezett alkotásokat. A kihívás blogban ITT nézhetitek meg.

Az múlt héten megmutattam, hogyan tudtok egy kis festékkel mintás hátteret készíteni. Most is maradunk ezen a vonalon, ebben a leckében a pecsételésről lesz szó.
Bár gyönyörű, cizellált mintájú pecséteket lehet kapni a hobbiboltokban, de egy kis rafinériával és némi kézügyességgel mi magunk is remek darabokat készíthetünk.
Most is szükség lesz a festékre, ecsetre, vizes tálkára és próbapapírra, valamint - ahogy a pénteki bejegyzésben írtam - a következő dolgokra:
- kis darab dekorgumi
- radíros ceruza
- sütikiszúró
- pohár
- buborékfólia
- valami merev- lapos dolog, mint pl. egy CD tok, cukorkás, vagy gyógyszeres műanyag tégely.

  • A legegyszerűbb pecsét, amit tulajdonképpen véletlenül is "elkövethetünk", ha pohár, vagy festékes tégely aljával nyomunk kerek mintákat egy papírra. Ugyanígy használhatjuk a sütikiszúró formákat, vagy egy parafadugót is.
    Lapos edénybe (befőttes üveg teteje, vagy műanyag tányér) öntsünk egy kevés festéket, szükség szerint hígítsuk, majd mártsuk bele a mintánkat. Próbapapírra nyomjunk belőle 2-3-szor egymás után, így látni fogjuk, melyik fázisban megfelelő a festék mennyisége.
  • A második, pecsétnek használt tárgy a radíros ceruza lesz, aminek a radírját fogjuk használni: ezt is a festékbe nyomjuk, majd pöttyözünk vele a papírra.
  • Nagyobb felületet pecsételhetünk egyszerre, ha a buborékfóliát ecsettel, vagy szivaccsal befestékezzük, majd a háttér kartonunkra nyomjuk. Ügyeljünk arra, hogy a fólia és a papír ne mozduljanak el egymáson, mert könnyen elmaszatolódhat a mintánk.
  • Végül jöjjön a dekorgumi, amivel már egyedi pecséteket készíthetünk, tényleg csak a képzeletünk szab határt.
Borka 3 éve írt egy cikket a scrap.hu-n, ahol részletesen leírta és fotókkal illusztrálta, hogyan készül egy-egy ilyen pecsét.

"Szükséged lesz: egy tetszőleges, kb. 5-8 cm nagyságú mintára, 10*10 cm-es világos színű dekorgumi darabra, indigóra, törött cd tokra, vagy 2 mm vastag szürkelemezre, puha ceruzára, ollóra és/vagy szikére, hobbi ragasztóra.


1. Válaszd ki a mintát! Legyen az kézi rajz, vagy a számítógépről kinyomtatott minta, rajzold át a körvonalát egy puha (min. 2B-s) ceruzával!
Első munkaként egy egyszerű mintát válassz! A mintán belüli körvonalakat célszerű külön darabokból kivágni, így túl sok festék esetén is látszik majd a köztük levő rés.
2. Válaszd ki a pecsét alapját. Alapvetően kétféle réteget választhatsz: tömör vagy átlátszó anyagot, pl. szürkelemezt, vagy egy darab törött cd tokot. A különbség természetesen annyi, hogy pecsételés közben pontosan látod-e, hova nyomod a mintát (az átlátszó alap esetén), vagy csak nagyjából (a tömör alap esetén). Az alap a mintánál minden oldalon 0,5-1 cm-rel legyen nagyobb.
3. Kapard át a mintát a dekorgumira. A puha ceruza vonala könnyen áttapad, ha a gumira ráfordított mintát hátulról egy gömbölyded tárggyal átkaparod.

4. A dekorgumira átkopírozott mintát gondosan vágd körbe. Használhatsz ollót vagy szikét – amivel ügyesebben vágsz. De használhatsz mintavágó ollót is, ezzel is emelve a minta különlegességét. Vagy az apró pöttyökhöz lyukasztót. Sajnos a mintalyukasztókba nem fér be a dekorgumi.
Vigyázz, hogy a mintába ne vágj bele, mert az meglátszik majd a pecsétnyomon!
5. Készítsd el a mintád tükörképét! Legegyszerűbben úgy tudod elkészíteni, hogy az eredeti rajzot még egyszer körberajzolod, de úgy, hogy a papír alá egy felfelé néző indigót teszel. Így a lap két oldalán lesz a minta és a tükörképe.
6. Hobbiragasztóval ragaszd a minta darabjait a kiválasztott alapra!
Figyelj rá, hogy bizonyos minták, pl. betűk esetén okvetlenül a tükörképet kell kiraknod! Ezért kell elkészíteni a minta tükörképét.
A felragasztáshoz használj sablont! Karton esetén rajzold rá a mintád tükörképét. Átlátszó alap esetén pedig tedd a műanyag alá a minta tükörképét.


A cd tok darabra úgy ragaszd fel a mintát, hogy a tok oldalából megmaradt darabok ne zavarjanak majd a pecsételésben. Tehát arra az oldalára ragassz, amelyik korábban a tok külseje volt! Ügyelj rá, hogy a dekorgumi majdani nyomófelszíne ne legyen ragasztós! Ha ragasztó kerül rá, lehet, hogy a festék nem fog rá jól tapadni.
7. Egy óra száradás után az újdonsült pecséteddel már dolgozhatsz is!

További tapasztalataim a használat során:
- A dekorgumi némileg magába szívja a tintát. Ha több színt használsz egymás után, jól nyomkodd ki egy felesleges papírdarabon a korábbi színt.
- A cd-tok – az akril blokkal ellentétben – meghajolhat, miközben tintázod. Támaszd alá, hogy egyenletesen be tud festeni a tintapárnával.
- Karton alap esetén készíts egy hátlapot is. Élénk színű tintával tiszta papírra nyomj egy nyomatot. Még lenyomva tartva rajzold körbe a pecsétedet (magát a kartont). Mikor felemeled a pecsétet, ott marad a minta, körülötte a kartondarabod pontos vonala. Vágd ki, ragaszd rá a pecsét felső oldalára. Így jobban látod majd, hova fog esni a pecséted.

Ennek a fenyőfás pecsétnek az ötletét az A Muse Artstamps Gift tree pecsétjéről másoltam.
Az indás pecsétemnek a körvonalait mintavágó ollóval vágtam körbe."


Én is készítettem dekorgumi pecséteket, de nem ilyen nagy mintákat. A Sizzix Paddle Punch-csal kivágott formákat vastag filctoll aljára, ill. gyógyszeres tégely tetejére ragasztottam.

És akkor jöjjön az eheti feladat.

Legyen az oldaladon pecsételés ÉS
az alábbiak közül két dolog: csipke/szalag, piros szín, és a SZERETET szó.

A vázlat pedig így néz ki (a különböző minták a különböző mintájú pecsétekkel készült alátétpapírokat szimbolizálják):


Tudjátok, aki a héten elkészíti az oldalpárját, és az arról készült fotót elküldi a
yabochallenge@gmail.com
e-mail címre max. 700x700 pixeles méretben,
az részt vesz a heti nyeremény sorsoláson!
Beküldési határidő: 2011. november 27, éjfél.

Jó alkotást: Jovi

Frissítés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése