2013. február 21., csütörtök

Winter wonderland - a tél szerelmeseinek

Kezdi megadni magát a tél, már egyre többször kisüt a nap, Budapesten már meg sem marad a hó. Én várom már a tavaszt, de tudom, hogy vissza fog még térni a havas idő felénk is. Csak úgy mutatóba! ;)
Ha készítettetek téli képeket, feltétlenül nézzétek meg Timi albumát, mert rengeteg inspirációt találtok benne egy tökéletes téli album elkészítéséhez.
Timiék Angliában élnek, és ezt az albumot egy londoni winter wonderlandos kirándulás emlékére készítette ajándékba. Képeket majd a megajándékozott tesz bele. Ismét több ötletet fogtok látni tárhely növelésre, az eredetileg 6 lapos albumba 39 fotónak van hely!


Az album alapja Yabo filofax album, ehhez a Yabo basic karton készletből a világoskék színű kartont, és 
azúr címkéket használt. A mintás scrapbook papír Dove Craft- Winter wonderland 15x15cm-es készletéből valók. (Mi más illene ehhez a témához!)


Ha fényképek nélkül dolgozol, a fotóválogatás nehéz műveletét megúszhatod, de a papírok kiválasztását sem szabad bagatelizálni. Érdemes a munka megkezdése előtt 5-6 papírt kiválasztani, amelyek egymással jól variálhatóak. A végén valószínűleg kiderül, hogy elég lett volna 4 is, de ez előbb nem szokott eldőlni... (Aztán készít az ember egy másik albumot is a megmaradt papírok miatt! ;) ) Ha mintás papírt is használsz, szerencsés egy kollekció különböző darabjait választani, mert azok biztosan illeni fognak egymáshoz. A filofax albumhoz a 15x15 cm illetve 6x6 inch méretű papírok jó méretűek, de természetesen nagyobból is levágható. Ha 15 cm-s papírt választasz, az album íves füleit egyszínű alapkartonnal vond be.


A mintás alapkartont kedvenc ragasztóddal rögzítsd az alapon (én a stiftesre esküszöm, de sokan kétoldalast használnak erre is). Ha ilyen sok minta van rajta, a kiegészítő kartonok jobb, ha egyszínűek. Timi sablonnal és vágógéppel készítette a felhő szerű lapot. Ezt a formát kis szerkesztéssel sablon nélkül is el tudod készíteni, vagy bátrabbak szabadkézzel nekivághatnak! A fehéz lap alá egy világoskék lap került, mert nem csak a fényképeknek áll jól a keret, hanem a kommentároknak is. Ha az album gazdája szeretné, szavak helyett képet is ragaszthat erre a helyre. Jobb oldalra egy félbe hajtott kartonlap került, így azonos méretű helyen 3 szabvány 9x13 cm-s kép fér el. A karton alá bedugható rejtett címke készítéséről azt hiszem sokszor írtam, most csak kivonatosan fussuk át: helyét megtervezni, karton hátulján U alakú tok kétoldalas ragasztóból, rögzít, címkét díszít, kihúzót applikál. Egy színes gémkapoccsal további díszítőelemeket vagy kártyákat tűzhetünk a kép mellé.


A második oldalpárra az előbb leírt módon félbehajtott alapkartonból készült fotótartók készültek. A téli hangulathoz jól illik a baker's twine nevű csíkos madzag és a téli mintás chipboardok.
A jobb oldalra szabványnál kisebb képeknek van hely.Otthoni nyomtatókkal könnyen készíthetsz ilyet, a képnézegető program nyomtatási menüjében add meg a papír méretet, és válaszd a tárca méretű képet. Ha laborban szeretnél hívatni ekkora méretben, érdemes egy ingyenes képszerkesztő programot megtanulni. (Sokan szeretik a Picasat, de nekem az túlságosan átveszi az irányítást a gépem felett! A GIMP-et vagy a Photoscape-t javaslom.)



A dátumon és emlékeken túl a kommentcímkékre kerülhet díszítőelem is, ami így főszereplővé válik, Mindenképpen az oldal vagy az album hangulatához illó díszt válassz. A címke két szélét díszítheted csőszegeccsel is, majd rögzítsd pékzsineggel vagy hímzőfonallal. Az apró emlékeknek, pl. jegyek, prospektusok, blokkok, kávéházi cukros zacskók számára fűzz le a karikák közé egy borítékot. Utazáskor a képeslapokat legtöbbször papírtasakban kapjuk meg a trafikban, erre tökéletes lesz. Ha az albumba további fotókat szeretnél még rakni, akkor egy erősebb borítékot díszíts fel, ragassz rá fotókarton csíkot, és azzal fűzd le az albumba. Vagy lefűzhetsz méretre vágott alapkartont is, használd ki a nyitható karika előnyeit!

A mintás papírra nem szükséges bonyolult díszeket készítened, de ha mégis üresnek érzed, akkor itt is az egyszínű mintát javaslom. Timi az indás mintát struktúrpasztából készítette el, majd megszórta csillámporral. Hasonló eredményt kapsz, ha domborítóport használsz.


Az utolsó oldalra különleges elem került. A háttérkartont még ragasztás előtt vágj középen 2-3 vízszintes vonalat a lap közepére. Ragasztáskor erre a középső sávra ne kerüljön ragasztó. Kétoldalassal ragaszd le az alap széleit, a vágási vonalak felső részét, és a középső sáv szélén, a vágások végénél teljes magasságban. Az így kialakult zsebek mögé bedughatsz alapkartonokat, amikre később képeket tudtok ragasztani. Az elkészült albumot Timi tovább díszítette  félgyöngyökkel (fehér, kék, vízcsepp), strasszokkal, boríték, és némi csipkével, szalagokkal.

Reméljük, ez az album is elnyeri tetszéseteket!

Jó alkotást! 
Borka

1 megjegyzés: