2013. március 14., csütörtök

Fiús babaváró album ajándékba

Ezen a héten egy babaváró albumot mutatok Nektek, amit kisfiús színű Yabo színeslapos albumból készítettem. Kiegészítettem pár fehér lappal, ami nemsokára szintén elérhető lesz kiegészítő készletként. Természetesen nem csak babás és gyerekes albumokat lehet belőle készíteni, később mutatok majd egy nyaralósat is. Azért gyártottam színes lapos albumokat is, mert ha gyorsan kell haladni, akkor az is számít, hogy az alaplapokat nem kell már bevonni.


Az album nővéremnek készült, aki babát várt. A várandósság idejéből én kevés képnek készítettem helyet, több helyet hagytam a kinti képeknek, amit már a babáról készítenek.
Főleg fotókartont használtam, valamint pár 15x15-ös SB papírt (BG kioshi paper pad).


  

Az egyszínű alapot buborékfóliával mintáztam. A hagyományos "pukifóliát" bekentem tintapárnával, illetve megütögettem vele, nehogy elszakadjon, aztán odanyomtam arra a részre, ahová a tervezett képalátét egyik sarka vagy a cím fog kerülni. Némelyik lapot misttel is befújtam, ezt természetesen lehet helyettesíteni fogkefével spriccelt akrilfestékkel is.

  

Minden képalátét alá készítettem helyet rejtett kommentárnak. Nem tudom, mennyi jegyzetet szeretnének a szülők elrakni, arra gondoltam, ha rejtve vannak, akkor ők tudják beosztani, mennyi hely kell a szövegnek. Szöveg helyett fotókat is lehet rájuk ragasztani.


Nagyon megszerettem a kézirajzokat. Minden réteg szélét körberajzoltam tűfilccel. Egyszerű mintákat választottam. Vonal, cikk-cakk, pöttyök, karikák és ezek kombinációi. Ezzel a módszerrel az olcsó fotókartonból is mintás papírt lehet készíteni pár perc alatt.
A képek helyét a legtöbb helyen fehér kartonnal jelöltem. Ezeknek a szélén körbe egy vonalat húztam. Ha eltakarja a fotó, nem kár érte, de ha kilátszik, akkor jó, hogy az a réteg is díszes.


A nővérem, aki az albumot kapta, nem szereti a túldíszített dolgokat. Ezért ebben az albumban is igyekeztem letisztult oldalakat készíteni. A szalag és a gomb viszont nem maradhat el egyetlen babaalbumból sem, és a változatosságra szüksége van a scrapbook albumoknak, így ezt az egyszerű megkötést megengedtem magamnak. A szalagot körbetekertem a legfölső alátéten, természetesen még a ragasztás előtt. Felfűztem a gombot a szalagra, és a végleges helyére toltam. Ezután kötöttem meg a masnit, majd a hátoldalon kétoldalas ragasztót is tettem rá, hogy rögzítse a szépen beállított keresztezést.

 

A tárhely növelésére akkor is kell gondolni, ha nincsenek kiválasztva a képek az album készítésekor. 3 részre hajtott kartonból készült leporellót ragasztottam 2 helyre. Igyekeztem ezeket is az album stílusába hozni, ezért tűfilccel bekereteztem, került rá buborlkfólia pecsét, és az időközben koncepcióvá vált lepkés bélyegző is.
A másik egyszerű megoldás, ha nem tudjuk, pontosan hány képnek kell helyet adni, a boríték vagy más tasak lefűzése az album karikái közé. Én egy nagyobbacska borítékot megerősítettem fotókartonnal, és a kartont lyukasztottam a megfelelő helyeken.
Terveim szerint a szülőszobai fotók fognak ide kerülni. A diszkréciót igénylő képekhez is jó megoldás egy boríték.

 

Az utolsó lapoknál lefűztem egy plusz lapot, amit fotókartonból vágtam, majd lekerekítettem a sarkait, és körbefirkáltam, ahogy a többit is.
A további képeknek pedig zsebet készítettem. Az oldal teljes szélességében vágtam egy csíkot, majd U alakban körben a szélét széles kétoldalassal rögzítettem. Ebbe került pár fehér karton, némi díszítéssel. Ugyanilyen zseb került a hátsóborító belsejére is, ide kerülhetnek a baba apró emlékei.


Végül a hátsó borító aljára ráírtam, kitől-kinek-mikor. Most még furcsa látvány lehet, de 30 év múlva jó érzés lesz látni!

Ha kedvet kaptatok egy gyors albumhoz, próbáljátok ki a színes lapos albumokat!

Jó alkotást!
Borka


2 megjegyzés:

  1. Nagyon klassz lett az album!!! Nekem is készíthetnél egyet, nemsokára megszületik a kisfiam... :-))) (Mildici)

    VálaszTörlés