2012. február 17., péntek

Téli album készítése egyszerűen

Tél van, nem meglepő, hogy esik a hó. ;) Gondolom, hozzám hasonlóan Ti is rengeteg képet készítettek már. Szofia, új CT tagunk yabós bemutatkozó albuma a téli képeket dolgozza fel. Olvassátok el, milyen ötleteket, trükköket mutat be Nektek!



"Aki szereti a telet (mint én is), azt nem kell meggyőzni arról, hogy milyen jó dolog téli minialbumot készíteni. A többieknek meg elég, ha felidézik magukban a tél különleges fényeit, a havas táj hangulatát, a hosszú téli estéket, meg persze a több gigabájtnyi téli (hóemberes, hógolyózós, korcsolyázós, vagy csak havas háttér előtt sapkában vigyorgós, forralt boros vásározós) fotót a számítógép vinyóján, amelyek mind arra várnak, hogy kezdjünk már velük valamit. Ha ehhez hozzávesszük az ugrásra készen reménykedő hópelyhes mintalyukasztóinkat és az évek során felgyűlt ezer kis téli témájú brüzlit a szkreppes dobozainkban, akkor semmi sem menthet meg minket attól, hogy nekifogjunk egy minialbumnak.
A minialbum nagy előnye, hogy annyi oldalt gyárthatunk bele, ameddig tart a téma, az ihlet vagy a fotókupac. Ha beszerzünk egy minialbum-alapot (mint amilyen például a Yabo köralbum), akkor annyi oldalt fűzhetünk a karikára, amennyit sikerült megalkotnunk, és még később is kiegészíthetjük, ha utólag eszünkbe jut valami korszakalkotó ötlet. Érdemes az oldalakat valamilyen szempont szerint összehangolni, például szín szerint, vagy valamilyen elem, technika vagy elrendezés visszatérő megjelenésével, hogy egységes legyen az album. Én ebben az esetben azt a megoldást választottam, hogy monokróm albumot terveztem, azaz egy szín árnyalataira építettem az oldalakat, de a monotóniát igyekeztem elkerülni azzal, hogy többféle kéket használtam, a jégkéktől kezdve a bajor kéken keresztül a királykékig, egy kis türkizes beütéssel. A hópelyhes motívum és a hóra emlékeztető hődomborítás szintén felbukkan az oldalak többségén (ami egy téli album esetében mérsékelten meglepő…).







 

Mivel a télhez hozzátartoznak a vastag, nehéz anyagok (kötött pulcsik, gyapjúsálak, jégeralsó), a hátterek kiválasztásánál is előtérbe kerültek a súlyosabb, texturált felületű papírok. Elsősorban alapozott festővásznat és vászonhatású papírt használtam, amelyeket az eltervezett színhatás céljából összeválogatott akrilfestékekkel összepacsmagoltam; ehhez a manőverhez egy konyhai mosogatószivacsból levágott darabka kiváló célszerszám lehet. Nem kell hozzá se kézügyesség, se koncepció, csak kenni kell a festéket, amíg elégedettek nem leszünk az összhatással; az eredmény garantáltan egyedi, és „direkt pont ilyet akartam”. Miután megszáradtak a nagy művek, a papírok hátoldalán körberajzoltam egy Yabós köralbum-lapot, kivágtam a kör alakú háttereket, és voilà. (Néhány háttér saját tervezésű digitális scrapbook-papírból lett nyomtatva, de az ezek alapjául szolgáló papírok is hasonló módon készültek).

Mintalyukasztóval vágott öntapadós fólia
Mintalyukasztóval csipkézett fotó (domborító porral)
Mintalyukasztóval vágott negatív sablon kifestése
Negatív sablonnal festett és domborító porral kezelt hópehely

És jöhetnek a mintalyukasztók. A szokásos felhasználás, hogy az oldalunkhoz passzoló scrapbook-papírból, vagy ha nem szeretnénk a ragasztóval pepecselni, akkor öntapadós papírból vagy tapétából a mintalyukasztó segítségével kilyukasztunk néhány mintát, és aztán felragasztjuk az oldalra vagy a fotóra. Másik, látványos lehetőség, hogy a fotóból lyukasztunk ki néhány hópelyhet, és így a lyukakon átlátszik a háttér (a kivágott formát fel is ragaszthatjuk a fotó mellé). Ha nem mintalyukasztóval, hanem vágógéppel dolgozunk (pl. Sizzix), akkor dekorgumi lapból is kivághatjuk az adott mintát, és egy alapra felragasztva pecsételhetünk is vele. De használhatjuk a lyukasztott forma negatívját is sablonként, ahol a keletkezett „lyukon” keresztül a hátteret kiszínezhetjük filctollal vagy festékkel, tupfolhatjuk festékpárnával vagy tintázott szivaccsal, sőt, domborítótollal kenhetünk rá lassan száradó tintát is, amire aztán domborítóport szórhatunk, és hőlégfúvóval fixálhatjuk.


 

A hődomborítás egyébként hatásos technika, sokféleképpen alkalmazhatjuk az oldalainkon. Vannak kifejezetten hődomborítás céljára készült tintapárnák, amelyek lassan száradó, átlátszó tintával vannak átitatva, és ha bekenjük vele a pecsétünket/bélyegzőnket, a papírra nyomjuk, majd az átlátszó nyomatba domborítóport szórunk, és a port fixáljuk (rutinos versenyzők hőlégfúvóval, de a hajszárító is megfelel a célnak), egész finom részleteket is megjeleníthetünk. Vannak domborítótollak is különböző vastagságú hegyekkel, ha szabad kézzel szeretnénk előrajzolni a domborítandó mintát, de erre a célra a vékony hegyű ragasztótoll is használható. A domborítóporokat ma már mindenféle színben megkaphatjuk, sőt, különböző effektekkel felturbózott változatok is vannak (csillámos, metálfényű), vagy használhatunk átlátszó domborítóport is, amivel fényes, vizes hatást érhetünk el a kívánt felületen. Ennél az albumnál csak fehér domborítóport használtam, volt, ahol aprólékos mintát rajzoltam elő a domborítótoll hasított hegyével, máshol elnagyolt növényi motívumot a toll vastagabb ecsetszerű hegyével, máshol meg csak a hóesést és a havas tájat imitáltam a fehér porral.


 


És egy plusz ötlet: ha elkészült az albumunk, akkor a maradék papírokból és anyagokból összeállíthatunk egy apró cetlialbumot. Az albumban szereplő képeket bélyegkép méretben kinyomtatjuk vagy előhívatjuk, és szintén mintalyukasztott (vagy akár kézzel kivágott) csomagcímke-alapokra elkészíthetjük az oldalaink mini változatát, amit aztán egy TicTacos dobozban tárolhatunk. A TicTac album előnye, hogy zsebben is elfér, és könnyebben letámadhatjuk vele gyanútlan ismerőseinket, akiknek orvul meg akarjuk mutogatni a téli fotóinkat. Minden ugyanolyan, mint a nagyobb albumnál: a tintázás, öregítés, lyukasztás, díszítés, csak épp kicsiben, és persze a kör alapú elrendezést át kell variálni egy picit. A jó hír azok számára, akik nem szeretnek kézzel címkéket kivagdosni, hogy a Yabo címkekészletek csomagcímkéi szépen beleférnek a szokásosnál egy számmal nagyobb TicTacos dobozokba (minden hipermarketben lehet kapni a gigadobozos TicTacot). Én a klasszikus kicsi TicTac dobozzal és ennek megfelelően kicsi címkékkel dolgoztam, mert szeretem a kihívásokat, és a hődomborítás egy pár négyzetmilliméternyi felületen igazán zen életérzés. Próbáljátok ki!"



Jó alkotást!
Szofia és Borka



2 megjegyzés:

  1. Mint egy jégvilág...
    Nagyon szép album. Elő is veszem a régóta ide-oda rakosgatott köralbum(alap)omat...

    VálaszTörlés
  2. Az albumokat imádom, külön élvezet Szofia szövegét olvasni hozzá! :D

    VálaszTörlés