2013. április 4., csütörtök

Anya a köbön - betűalbum

Áprilisban, Húsvét után a következő alkotós ünnepünk az anyák napi készülődés. Legtöbb Olvasónknak már van gyereke, sokaknak unokája is, ezért két irányból ünnepeljük majd ezt a napot.
Most következő cikkében Erika a tavaly saját magának készített ANYA albumát mutatja be. Finom, nőies színekkel a három kisfiúról.
Katt a képekre, és nagyban megnyílnak.

"Tavaly augusztusban született a harmadik kisfiam. A nyarat, mivel elég meleg volt (az évszázad legmelegebb nyara), nagyon nehezen viseltem! Minden nehéz volt már ekkor, ezért nem sok mindent tudtam itthon tenni. Ez nagyon frusztrált! Ezért le kellett magam kötnöm valamivel. Elhatároztam tehát, hogy előveszem a scrappes cuccaim! Megjegyzem, ahhoz se volt sok kedvem, de muszáj volt már valamit csinálnom! Régóta terveztem már, hogy elkészítem az anya albumom, amihez most elérkezettnek láttam az időt.


A gyerekeimről készült 3 hetes képek annyira egyformák, hogy rajtam kívül senki, még az apjuk se tudja őket megkülönböztetni! Ráadásul az édesapjuk is ugyanígy nézett ki 6 hetes korában. Ezért biztosra vettem, hogy a legkisebb se fog kilógni a sorból. És bizony, nem tévedtem!

Az album színeit tekintve nyári színeket alkalmaztam, amihez találtam egy fantasztikus papírkészletet (DCWV Spring fling & summer days), ami kimondottan tavaszi-nyári készlet. Nagyon szeretem a romantikus és virágos mintákat, ezért kimondottan csak ilyeneket használtam belőle. No meg, mivel magamnak készült, így abszolúte nem férfiasra terveztem, ha már én vagyok az egyetlen nő ebben a családban! Nem igaz? :D

Az albumot első lépésként megterveztem, mert szeretem előre látni, hogyan fognak a papírok illeszkedni egymáshoz, ill. miként fog kinézni egy-egy oldal. Az albumalap széleit körbetintáztam Tim Holtz brushed corduroy nevű tintájával, s majd csak ezután válogattam ki az oldalpárok papírjait. A választott színes kartonokon körberajzoltam az alapot. Fontos, hogy színoldalával felfelé legyen, hogy tökéletesen illeszkedjenek egymáshoz! Az esetlegesen visszamaradt vonalakat könnyen el tudjuk tüntetni, ha körbetintázzuk a papírok széleit. Ezt nevezzük öregítésnek. Ezzel a lépéssel igazán elegánssá tehetjük, továbbá mélységet is adhatunk az oldalaknak. Folyékony ragasztóval szeretek dolgozni, ami azért is nagyon jó, mert ha visszapödröm a lapok szélét, és még úgy látom, kellene még egy kicsi, akkor könnyebben tudom  továbbpödörni. Így fokozhatjuk az öregítés hatását.


A borítón egy feliratot helyeztem el, amelyet egy sötétebb papírral emeltem ki úgy, hogy alá ragasztottam. A felirat fölé SK virágot, alá lepkét és dekor tapaszt  tettem. A címet kétféleképpen helyeztem el rajta, méghozzá chipboard és a saját kézírásom segítségével. Ezek szervesen kapcsolódnak az albumalap jelentéséhez.


Az A betű belső oldalára egy idézetet tettem, melyeket kis papírcsíkokra írtam. Alatta egy banner látható a "Happiness", azaz boldogság felirattal.
A mellette lévő oldalra is idézetet tettem, amit egy alapkartonra írtam. A papírdarab mind a 4 sarkát saroklyukasztóval és lepkével tettem még elegánsabbá. Fontosnak tartottam, hogy a gyerekeim keze nyoma is benne legyen az albumban, ezért az idézet alá címkéket tettem, melyekre ők rajzoltak egy-egy parányi emléket. Az N betű szárát alól és felül is díszítettem még egy felirattal, virággal, közepében félgyöngy és lepkével.

 

A következő oldalon is hasonlóképp jártam el, mint az előzőnél, csak ide leporelló albumot helyeztem, melyek további családi képeket, emlékeket őriz. Az album lapjait 7x9 cm-es lapokból állítottam össze. Mind a 4 sarkát saroklyukasztóval díszítettem. Egy 2,5 cm-es viráglyukasztóval készítettem hozzá összekötő elemeket. A fotók sarkait levágtam, hogy kiemeljem a képet és az alapot egyaránt. Címet is helyeztem el rajta, ami igazán magáért beszél! Family - Live in the moment. Természetesen a leporelló alá lehet rejtett kommentárt bedugni.


A 4. oldalon, az elsőszülött fiam, Botond látható. A kép alá egy szalagot ragasztottam, és masnit kötöttem rá, melynek közepébe matricát ragasztottam. A képet két papírral is kiemeltem. Közvetlen alá egy mintás, az alá pedig egy alapkartont tettem. Ezeket is úgy ragasztottam fel, hogy mögé rejtett kommentárt lehet rakni. A kép átellenes sarkaiba kontúrmatricák kerültek, majd egy lepkét tettem a kép jobb felső sarkába. A szalag alsó szélére komment címke került kisfiam nevével és korával. Az Y felső szárába plusz dekorációként egy SK virágot tettem.


Az 5. oldalt is hasonlóképpen készítettem el, mint a negyediket. Ezen a képen Hunorom látható. A fotót itt két bracket formával emeltem ki, melyeket alapkartonból vágtam ki. Ez alá is lehet be lehet komment címkét rejteni. A kép átellenes sarkaiba virágokat tettem. A horgoltak közepébe strasszokat, míg a papírvirágok közepébe akril félgyöngyöt ragasztottam.


A hatodik oldalon Csongor látható. Ez az oldal is hasonló az előző kettőhöz, utalva arra, hogy nagyon-nagyon hasonlítanak egymásra. (Igen, ez három küönböző baba volt! ;) Annyi a különbség itt, hogy nem szalagot, hanem matricát ragasztottam a kép alá. A képet itt is bracket formával emeltem ki, mely alá egy elcsúsztatott, belülről kivágott, bracket forma kerete látható. Ennek a belsejéből származik az előző oldalon látható bracket forma. A kép alatt közvetlen csillámos papír van, amit nem lehet jól ragasztani. Ezért az egyik sarokban a virágokkal és a matricával fixáltam, míg a másikban egy yabo csillag kapoccsal. Egyszerűen belekalapáltam a csillagot az albumalapba. Tökéletesen tart! :D


Sikerült megtalálni férjem 6 hetes képét, ezért a számára fenntartott oldalon kapott helyet, a borító hátsó oldalán. A képet vintage photo tintával kezeltem, mely alá semmilyen alátétet nem tettem, ugyanis ezt csak dekor tapasszal akartam kiemelni. A tapasz és a kép találkozásánál, a jobb alsó sarokban, egy yabo címkét helyeztem el, melyre a fotó készítésének dátumát és apuka fiatal életkorát írtam. Dekorációs céllal került ide még a saját pecsétem is, melyet mintás kartonra nyomtam, és mintavágó ollóval vágtam ki.

Nagyon jó emlék lett a kis klónjaimról és az apjukról! Örömmel lapozgatják már most is!"
Erika


Készíts magadnak vagy édesanyádnak, nagymamádnak betűalbumot. Pár gyerekkori fényképből és kedvenc idézeteidből, gyerekkori emlékeidből csodás emlék fog születni.

Jó alkotást!
Borka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése