2011. november 27., vasárnap

Alkotós tanfolyam 3. hét: virág készítés


Az Alkotós tanfolyam első hetében a festési technikákkal ismerkedtünk meg, hogy az egyszerű fotókarton hátteret is egyedivé varázsolhassuk. Második héten a pecsételéssel foglalkoztunk, ami kisebb-nagyobb felületek mintázására kiváló és gyors megoldás.
Most már tudunk többféle alap díszítést készíteni, nekiállhatunk az "igazi" díszítőelemek gyártásának:)

Ezen a héten az sk. (saját készítésű) virágok készítését mutatom be Nektek. Ha van virág formájú mintalyukasztótok, lyukasszatok több színből és azonos formából, majd rétegezzétek egymásra, kissé elforgatva a szirmokat. Folyékony ragasztóval rögzítsétek egymáshoz a rétegeket, majd helyezzetek a közepébe egy gombot, szegecset, vagy milton kapcsot (ez a jancsiszeg).
Akinek nincs mintalyukasztója, az se essen kétségbe, íme egy példa arra, hogyan készíthetünk csinos, szimmetrikus virágokat hétköznapi tárgyak felhasználásával.


A virágunkat rajzolhatjuk ilyen gömbölyű szirmúra, vagy hegyesre is. Lehetnek hosszúkás, vagy tömzsi szirmok, lehet 3-4, vagy akár 20 szirmú virágunk is. Nem elvárás az sem, hogy középpontosan szimmetrikus legyen a virág, sok témánál kifejezetten előny, ha kissé kacska, szabálytalan díszítőelemeket használunk.

Borka a mikulásvirág elkészítését mutatja meg, ami ugyanezzel a technikával készült. 10 szirma két réteg 5 szirmú lapból áll. A szirmok nem szimmetrikusak. Bátran próbáljon meg mindenki íveket, formákat rajzolni, a próbapapír mindent kibír! Az elkészült sablont indigóval, vagy kivágva és körberajzolva használhatjuk akár évekig is.


Mostanában scrapbookos körökben nagyon divatos, általam csak "rakott szoknya" virágnak nevezett dísz. Ennek elkészítése is egyszerű. A harmonika alakzatot már általános iskolában is unásig gyakoroltuk, de egy kis ügyességgel vonzó díszítőelemet készíthetünk belőle akár maradék papírból is. Két verzióját ismerjük, bemutatjuk mindkettő készítését! ;)

Végül jöjjön a kedvencem: a százszorszépet könnyű elkészíteni és nagyon mutatós. Ugyanúgy pohárt fogunk körbe rajzolni, csak kisebb lesz a belső ív, és sokkal többet kell vagdosni.


Ha elkészültünk egy kisebb kazal virággal, vágjunk zöld papírból pár levelet, vagy szalagból csinos darabokat és álljunk neki az oldalpár elkészítésének. A mostani oldalakra rakjunk jóóóó sok virágot! :)
A kommentár és az alátét papír szélének fodrozásához a Top 10 technika c. cikkben találjátok a leírást. Egy pénzérmét kell a lap szélén végigvezetve körberajzolgatni, majd a kapott íves vonal mentén levágni. Egyszerű technika ez is!

Remélem, megint sokan alkottok velünk, és benevezitek oldalaitokat a kihívásra! Az eheti kihívás feltételei:

Legyen az oldaladon saját készítésű virág ÉS
az alábbiak közül
két dolog: szegecs/gomb, fehér szín, a CSALÁD vagy a GYEREK szó.

Így néz ki a vázlat, ami most sem kötelezően követendő:


Tudjátok, aki a héten elkészíti az oldalpárját, és az arról készült fotót elküldi a
yabochallenge@gmail.com
e-mail címre max. 700x700 pixeles méretben,
az részt vesz a heti nyeremény sorsoláson!
Beküldési határidő: 2011. december 4.-e, éjfél.

Jó alkotást: Jovi
Frissítés:

2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a sok saját kezű díszítés ötlete, ezért (is) szeretek ide járni inspirálódni:) Yabo rulez!!!

    VálaszTörlés
  2. De jó ezt hallani! Főleg egy tapasztalt scrappertől! Köszönjük! Gyere csak, gyere!

    VálaszTörlés