2011. november 15., kedd

A kezdet (alap információk)

Nem szükséges különleges eszköztár ahhoz, hogy el tudjuk kezdeni az alkotást. Íme egy kis segítség:

Ragasztás:  legjobb, ha savmentes ragasztót használunk. Legpraktikusabb a kétoldalas ragasztószalag, ennél nem kell ügyelni a hullámosodásra. Megfelelő még a ragasztóstift, illetve néhány folyékony ragasztó, ami nem túl vizes. 
(Tipp: nyomjunk egy adagot egy felesleges lapra, hagyjuk egy nagyon kicsit szikadni, majd így vigyük fel a ragasztandó felületre)
Tintázás: szerepel a Top 10 technikában (szélek mintázásánál). Ha mégsincs kéznél se akrillfesték, se tintapárna (és ha nem teszünk fel fényképet), eleinte használhatunk temperát vagy vízfestéket is. A festéket vattával vagy szivaccsal tudjuk a legszebben "elmaszatolni".
Fontos: Vízfestéknél épp csak bevizezzük a szivacsot / vattát, majd körbedörzsöljük a festékgombbon. Így nem fogja eláztatni a papírt, és kellően erős és szép lesz a színe.
Hajtogatás: a szép hajtásélhez (vagyis, hogy hajtáskor ne gyűrődjön, ne törjön meg a papír) először készítsünk hajtásvonalat. Ezt lehet bármilyen tompa élű eszközzel, de akár egy rotring ceruzával is: toljuk vissza a hegyet, és jól megdöntve, a fém "hegyével" jelöljük be a hajtások helyét. Így egy pici árok keletkezik, ami mentén könnyedén és szépen be tudjuk majd hajtani a papírt. 
Vágás: egyenes vágáshoz jó a normál olló, művészkés vagy sniccer (tapétavágó kés). Íves vágáshoz használjunk körömvágó ollót. 
Tipp: ha eleinte nem szép a vágás széle, ne aggódjunk! Amíg begyakoroljuk, mindig öregítsük a széleket: smirglizzük, tintázzuk.
Smirglizés: általában öregítésre (a szélek öregebb kinézetűvé tételére) használjuk. Egyszerűen körömreszelővel "reszeljük meg" a széleket.
Tipp: Ha vastag kartonra ragasztunk, a papírt érdemes smirglizni, mert így szép egyenletes, és sima lesz a széle.



És még...
Néhány alapvető információ a scrapbookkal kapcsolatban röviden:

Fényképek: idővel tönkremehetnek, ha nem megfelelően tároljuk. Egyelőre elég megjegyezni, hogy alkotáskor lehetőleg sav és ligninmentes termékeket használjunk. (Ez a kettő hosszú távon elszíneződést és töredezést okoz) 
Papírok: kifejezetten scrapbook célra valók, sav és ligninmentesek. Legáltalánosabb elnevezéseik:
1. egyszínű karton (általában kicsit vastagabbak, kb. mint a fotokarton)
2. mintás scrapbook papír (lehet vastagabb, vagy vékonyabb, mint pl. egy füzetlap)
3. egyoldalas papír (csak az egyik oldala színes/mintás)
4. kétoldalas papír (mindkét oldalán színes/mintás - ez általában különböző, de összeillő minta. Képen úgy néz ki, mintha egymás alatt lenne 2 papír, vagy az egyik sarka más mintájú lenne) 
Méretek: amerikai hatásra általában inchben jönnek ki egész értékek. Szerencsére ma már a legtöbb vonalzón cm és inch értékek is fel vannak tüntetve (így nem kell 0.25 mm-hez hasonló értékekkel küzdeni). Vagy egyszerűen kerekítsünk egész cm/mm értékre. 

A Yabo termékei megfelelnek minden archiválási követelménynek, ezért bármelyiket nyugodt szívvel használhatjuk!

Jó alkotást kívánunk!
Hana


Ha szeretnél támogatást kapni egy teljes album elkészítésében, végezd el az alkotós blog online tanfolyamát!
Albumkészítő tanfolyam, 2011. nov-dec.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése