2011. november 10., csütörtök

Alkotós tanfolyam: mi kell még?

1. Fotók

Az albumhoz szükségetek lesz fényképekre is! Ezzel, gondolom, nem mondtam újat:)
Gondoljátok végig, milyen témában, kinek szeretnétek készíteni az albumot és válogassatok képeket hozzá! Érdemes odafigyelni arra, hogy a képeken lévő színek harmonizáljanak a papírok, kiegészítők színével. Ha túl harsányak a fotó színei, vagy nem passzolnak a készletünk színeihez, érdemes fekete-fehérben nyomtatni/ előhívatni.
Minimum 4 db, 9x13 cm-es képre lesz szükség. Darabszámban és méretben is eltérhettek tőle, bár a vázlatok, leírások a fent említettekhez készültek.
- Költséghatékony megoldásnak tűnik kinyomtatni a fotókat, de tapasztalatból tudom, hogy a tintasugaras nyomtatóval készült képek idővel (2-3 év) megfakulnak, tönkremennek. Ha napfényes helyen tartjuk őket, elég 3-4 hónap is, hogy eltűnjön a fotó a papírról.
- A színes lézernyomtatóval jó tapasztalataim vannak: nem fakulnak a képek, egyszerű műszaki rajzlapra nyomtatva is szép lesz az eredmény.
- A legegyszerűbb a mi kis 4-10 képes albumunkhoz egy fotókidolgozós helyre beadni a képeket és rövid határidővel előhívatni őket. Érdemes körülnézni az online fotókidolgozást ajánló honlapokon: ide a számítógépünkről feltölthetjük a kiválasztott képeket és a nekünk alkalmas üzletükben átvehetjük azokat. Darabszámtól és sürgősségtől függően 10 és 60 ft közötti árakat láttam.
Ha szeretnéd, hogy a fotód szélét ne csonkítsák, kérd "fit-in" módon az előhívást! Így valahol a kép szélén lesznek fehér csíkok, de ezt majd levágod:)
Én szeretem matt papírra kérni a képeket: kevésbé érzékeny, mint a fényes, ami állandóan ujjnyomos lesz.

2. Festékek, ragasztó

Nézd meg az otthoni festékeidet, ragasztókat, rendben vannak-e? Nincs nagyobb bosszúság, mint amikor az ember használni szeretne valamit és menet közben derül ki, hogy tönkrement, elfogyott. Ha szükséges szerezz be pótlást.

3. Egyéb eszközök, hozzávalók

Járj nyitott szemmel a lakásban:)) Rengeteg olyan használati tárgy, kacatnak vélt dolog van, ami egy albumoldalon igenis jól mutat: a gomboktól a cippzár húzókán át a használt mozijegyig, vagy egy söröskupakig rengeteg apró dolog szóba jöhet. Tedd el, hátha pont az passzol majd valamelyik oldalra!

4. Gondolatok

Mitől is lesz több ez az album, mint egy fotóalbum? Hát a szövegtől! Írj kommentárt minden oldalpárhoz!
Nagy feladatnak tűnik, pedig csak el kell kezdeni. Írd le, mikor, hol készült a kép, milyen esemény kapcsán, milyen érzéseid vannak, ha a képre nézel. Nem kell fennköltnek, különlegesnek lenni: ha szívből jönnek azok a mondatok, az az igazi. Ha úgy gondolod, nem szeretnéd mindenki által olvashatóvá tenni az írásodat, készíthetsz rejtett kommentet is, a Top 10 technika c. cikkben leírtak alapján.
Legeslegvégső esetben keress a képhez, hangulathoz passzoló idézetet.

A terveid leírásához Borka egy nagyszerű letölthető, kinyomtatható segédanyagot készített, az albumtervezőt. IDE kattintva letöltheted.

További jó készülődést:)
Jovi


Frissítés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése