2011. november 14., hétfő

Alkotós tanfolyam 1 hét- inspirációs oldalak

Borkával elkészítettük a vázlat alapján az oldalainkat. Látható, hogy ketten, ugyanabból a vázlatból, ugyanazon alapanyagokból és technikákkal, mennyire különböző oldalt alkottunk! Ezért (is) imádom a scrapbookot:)


Az első oldalra piros akrilfestékkel pecsételtem, műanyag hálót használva maszknak, majd fekete zselés tollal, szaggatott párhuzamosokkal osztottam föl a vázlat alapján. A címet műszaki rajzlapra nyomtattam, majd sniccerrel és kisollóval körbevágtam- ez volt a legnehezebb az oldal készítése folyamán! *
A kis virágokat az egyik próbakartonból vágtam ki (amin mutattam Nektek a spriccelős technikát), a szélét tintáztam, a közepébe pedig a fekete tollal rajzoltam bibeszerűséget. A bal alsó sarokba halmoztam pár dolgot, ellen oldalra, a cím mellé a virágokat és a jobb alsó sarokba az üres helyre, hogy meglegyen a háromszög, még egy virágot tettem. A közepén található kis fekete címkébe a fehér selyemszalagból fűztem akasztót és ellen pont színnek a hosszúkás zöld címke felét raktam alá. A fekete címkét egyelőre üresen hagytam, de nem véletlenül ;)
A fekete tollal megírtam a kommentárt. Még egyszer jól megnéztem az elrendezést, tetszett, így felragasztottam mindent.
*Címfeliratnak legegyszerűbben kézzel írt szöveget készíthetsz. Kivágod a megfelelő méretű kis "táblát", ceruzával megírod a feliratot, majd tollal/ecsettel megvastagítod. Ha van nyomtatód, szövegszerkesztő programban megírod a címet a megfelelő méretben és kinyomtatod. Remek, ingyenesen letölthető betűtípusok közül válogathatsz az interneten, pl. a dafont.com oldalon.
Nyomtatás után körbevághatod táblácskának, vagy nagyjából a betűk mentén, kis keretet hagyva nekik. Ha nagyon bíbelődni van kedved, pontosan is kivághatod a betűket, ahogy én is tettem. Ilyenkor mindig a belső részek (pl. B betű pocakja) kivágásával kezdd, így nem szakad majd el a kivágott mintád.


A második oldalon fröcsköltem, és ismét maszkolva festettem, majd fekete zselés tollal, felosztottam az oldalt. A fekete csipkét használtam fotóalátétnek, meg mintának a felső részen. A fénykép sarkait lekerekítettem: az album sarkait használtam sablonnak. Kerekítés után smirglivel jól megdörzsöltem a kép széleit, ezáltal keretet adva neki. Itt is a gyakorló kartonból kivágott virágokat használtam, a nagyba egy virág alakú gombot tettem. A címkéket tollal körbefirkáltam, a bordóba beleírtam egy idézetet, majd ragasztottam.

Borka oldalpárja már a Karácsony-várás jegyében készült.
"Szeretnék idén a december minden napjáról egy-egy albumoldalt készíteni (Adventi napló). Ehhez pár oldalt előre elkészítek, hogy biztosan ne csússzak meg a készülődés alatt.

A festős technikákból a spriccelést és a hagyományos ecsetes festést alkalmaztam.
A bal oldalon igyekeztem egy erős felütéssel a Karácsonyi hangulatot

behozni az életembe, ezért rögtön fenyőfa formát festettem. Egy felesleges kartonból sematikus fenyő formákat vágtam. A negatív mintát használtam maszkként. A két formát eltolva egymás után spricceltem sötétbarna és fehér akril festékkel.
A kép még nem készülhetett el, majd aznap este kinyomtatom, így csak a helyét tudtam jelölni. Egy 6,5*9 cm-es lapot mankónak használva 0,5-ös hegyű rost filctollal pöttyöket és pici indákat rajzoltam kb 3 mm-re a majdani kép szélétől. Vékonyabb, 0,3-as hegyű fekete filctollal vonalakat húztam a fenyők mellé, ide kerül majd 2011. dec. 1. története.

A napokat ebben az albumban nagy számokkal fogom jelölni. Ezt és a túloldalon látható díszt egyszerű elkészíteni. Kivágtam 2 kört, az egyik átmérője 6-10 mm-rel nagyobb, és fehér színű lapból van vágva. A másik, ami felülre kerül, kraft színű. A kisebbik kört, 4 rétegben összehajtott és stiftes ragasztóval összeragasztott kartonra ragasztottam, azt is körbevágtam, hogy egy jóval magasabb korongot kapjak. Mindkét kör szélét tintapárnával körbekentem, az alsóra pöttyöket rajzoltam rostirónnal. Kétoldalassal egymáshoz és a fenyőfára ragasztottam őket.
Szabad kézzel, vastag filctollal egy próba papírra lerajzoltam az egyest, addig húztam a vonalakat, míg jó alakú számot kaptam. Ezt aztán sablonnak használva a bordó kartonból kivágtam, és a felső korongra ragasztottam. A másik oldalon a 2-es számot egyszerűen piros filctollal ráírtam a felső korongra, majd körberajzoltam fekete tűhegyű filctollal. Végül az oldalt a vékony, 0,3-as fekete filctollal körbe rajzoltam: egy hosszú vonal, pici karika, hosszú vonal, stb.

A jobb oldali festéshez széles, lapos ecsetet használtam, ami éppen csak nyirkos, sűrű akrilfestékbe mártva. Ügyelve, hogy csak a lap szélével párhuzamosan húzzam az ecsetet.
Eredetileg csak egy, fekete képalátétet szerettem volna tenni, de figyelmetlen voltam, és túlságosan bentre ragasztottam. (Nem lett volna szabad még ragasztani..., khm... ;) ) Ezért egy ugyanakkora, kraft papírból vágott alátétet is ráragasztottam, az oldal széle felé eltolva, erre jön majd a másodikai fénykép. A számos korong a másik oldalhoz hasonlóan készült.
A kis csillag fekete kartonból van vágva, belseje arany zselés tollal színezve, a gémkapocs, ami tartja, egyszerű írószer bolti színes kapocs.
A korai ragasztást megelőzően a komment címkének helyet készítettem a fekete karton hátuljára kétoldalas ragasztószalagból. Ezt részletesen leírtam a Top10 technikákba.
A fehér lap csak az érthetőség miatt került az oldalra, december 2-án lecserélem!"


Jó alkotást!
Borka és Jovi

Frissítés:





5 megjegyzés:

  1. A csendben meghúzódó-olvasgató kollégáknak sincs kérdése? Nagyon kíváncsi vagyok, hogy tetszik-e Nektek a vázlat, az oldalak. Érthető minden? Kivitelezhetőnek tartjátok? Szeretném tudni!

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok!

    Most fedeztem fel ezt az oldalt.Már régóta foglalkoztat a scrapbook,de nem mertem még belevágni.
    Kérdésem lenne több is:
    -nem lehetne-e letölteni egybe ha véget ér a tanfolyam mert nem mindig van időm jönni és akkor bármikor elő tudnám venni?
    -digi scrapbook-kal nem foglalkoztok?
    -szerintem van aki abba az írányba indulna el elsőnek?
    Köszönöm a válasz előre is.

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Örülök, hogy ide találtál! ;)
    Az egyben letöltésen mi is gondolkodunk, de még nem találtuk meg a megfelelő megoldást. A leckék nem fognak eltűnni, sőt egyre több új infot adunk hozzá, ezért a leghasznosabb egyelőre a blog figyelése. A felső menüben található ötletek oldalra belinkelem folyamatosan a tanfolyamokhoz kapcsolódó bejegyzéseket, így két kattintással bármikor elérhető.

    VálaszTörlés
  4. Hol van a vázlat??? Mert azt még nem birtam megtalálni!!! Különben meg nagyon ügyesek vagytok!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)))

    VálaszTörlés
  5. Öööö, ott van a lecke alján.
    http://alkotos.blogspot.com/2011/11/alkotos-tanfolyam-1-het.html

    VálaszTörlés