2011. november 13., vasárnap

Alkotós tanfolyam 1. hét: festési technikák

Sziasztok!
Remélem, előkészítettétek a felszerelést, megvannak a fényképek, olvasgattátok a Top10 technikák leírását :)

Az első héten festeni fogunk. Nem kell megijedni, nem akarunk Szinyei babérjaira törni, a világ legegyszerűbb módszereit fogjuk alkalmazni. Szükség lesz az akrilfestékre, ecsetre, szivacsra, fogkefére, próbapapírra (sima újságpapír is megteszi, vagy használd a kartoncsíkokat, amik a készletben vannak) és vizes tálkára.


Próbálgasd, melyik eszközzel milyen mintát lehet készíteni. Milyen, amikor hígabb, vagy, ha sűrűbb a festék? Milyen hatást érsz el, ha festőszerszámot erősen nyomod, vagy épphogy elhúzod a lap felett, illetve, ha sima felszínű vagy domborított kartont színezel? Megint más lesz az eredmény, ha sok vagy éppen kevés festéket használsz.




Ha már jól begyakoroltad a különböző festési technikákat, akkor jöhet a trükk. Maszkolni fogunk! Fogj egy apróbb tárgyat: lehet ez egy különleges formájú gomb, kézzel kivágott minta, vagy előregyártott "bolti" maszk. Az a fontos, hogy az alakja érdekes és jellegzetes legyen. Helyezd el a kívánt helyre a maszkot, rögzítsd úgy, hogy később eltávolítható legyen (nehezékkel, gyenge, pl. direkt szöszös ragasztószalaggal), majd fesd/fröcsköld/maszatold körbe.

Mire figyelj?
- Minél vizesebb a festék, annál jobban kunkorítja a papírt!
- Nagy felületeknél ne felejtsd rögzíteni a maszkot!
- Ha több színt használsz, várd meg, hogy az egyes színek megszáradjanak - ha csak nem direkt keverni, összefolyatni szeretnéd a színeket.

Ha begyakoroltad a festési technikákat, kezdheted az első oldalpár díszítését.

  • Tervezd meg, milyen kép(ek) kerülnek az oldalra. Az elrendezésben segítségedre lehet a lenti vázlat, valamint néhány szabály, amit - ha betartasz - harmonikus oldalt alkothatsz.
- Háromszög szabály: megfigyelések szerint a háromszög alakban elrendezett képi elemek jó esztétikai összhatást érnek el, a háromszög közepére vonják a tekintetet. Tehát, ha a fotód köré helyezel 3 díszítőt háromszög alakban, akkor a néző tekintete egyből a képre fókuszál.
-Harmadolás szabálya: ha az oldaladat 2-2 párhuzamos vonallal (vízszintesen és függőlegesen) képzeletben felosztod, majd a metszéspontok valamelyikét használod fókuszpontnak (oda helyezed a képedet), harmonikus összhatást érsz el. (forrás: Wikipédia)
- Színek: lehetőleg 2-3 színnél ne használj többet. Vedd alapul a fényképeden szereplő színeket: vagy ezekből válassz egy fő színt, majd egy ehhez harmonizáló (komplementer) és egy ettől elütő (kontraszt) színt. Ha albumot készítesz (már pedig most azt fogsz! ;) ), akkor keress olyan színt, amit majd végigviszel az összes oldaladon. Ha a fotóid nagyon színesek, elütnek egymástől, akkor két lehetőség van: vagy előhívatod őket fekete-fehérben, vagy pedig nagyon visszafogott színeket használsz: erre tökéletes választás lehet a Téli album készlet.
- Minták: itt is igaz a mondás: a kevesebb néha több. Ha többfajta mintát szeretnél használni, fontos, hogy színeiben harmonizáljanak egymással ÉS a képpel is.
  • Találd ki, milyen címet és milyen kommentárt fogsz az oldalra tenni. Az album lelke ez a két dolog! Ami most még egyértelmű, 5-10 év múlva már nekünk sem lesz az, nem beszélve arról, hogy gyerekeink, unokáink milyen örömmel fogják olvasni sorainkat. Ezért fontos, hogy leírjuk a kép történetét, vagy legalább azt, ki szerepel raja, mikor, hol készült a fotó.
  • Kiegészítők: ha a kartoncsíkon gyakoroltál, vághatsz ki belőle mintás díszítőelemeket, vagy használhatod a fotód alátéteként a darabjait. Ha van olyan emléktárgy, ami a fotóhoz kapcsolódik, építsd bele az oldalba, használd díszítőelemnek. Ha van türelmed várni, a tanfolyam során tanulunk majd díszítőelemeket készíteni, így akár most üresen is hagyhatod ezeknek a helyét.
  • Készítsd el az alapot: fesd/fröcsköld/maszatold be az oldalpár két lapját. Száradás után a lenti vázlat alapján, vagy saját terveid szerint rendezd el az elemeket. Ha elégedett vagy az eredménnyel, ragaszthatsz. Kétoldalas ragasztószalagot, folyékony hobbiragasztót, vagy stiftes ragasztót ajánlunk.

Végül az elrendezésterv, aminek alapján Borkával dolgoztunk. Szabadon alakíthatod, vagy dolgozhatsz más vázlattal is.

A heti feladat:
Ahogy írtam már, minden héten lesznek adott dolgok, amikből legalább kettőnek szerepelnie kell az oldalpáron. A másik kikötés, hogy a frissen tanult technikának is szerepelnie kell az oldalon. Tehát
legyen az oldaladon festés ÉS
az alábbiak közül két dolog: címke, fekete szín, és a BOLDOG vagy BOLDOGSÁG szó.


Ne felejtsétek: aki a héten elkészíti az oldalpárját, és az arról készült fotót elküldi a
yabochallenge@gmail.com

e-mail címre max. 700x700 pixeles méretben,
az részt vesz a heti nyeremény sorsoláson!
Beküldési határidő: 2011. november 20, éjfél.

Ha bármilyen kérdésetek van, ne habozzatok feltenni azt a bejegyzés alatti kommentár dobozban.

9 megjegyzés:

  1. Kezdjétek el a festegetést, és tervezzétek az oldalpárt! Holnap mutatjuk, mi mit készítettünk inspirációnak!
    Az ajándékokról is lesz szó a héten, érdemes visszanézni! ;)

    VálaszTörlés
  2. Lehet alkotni itthoni dolgokkal is? Vagy feltétel volt a készlet megvétele?

    VálaszTörlés
  3. Merika, nem feltétel a készlet megvétele:) Ha megveszed a készletet, dupla esélyed van a nyereményekre.

    VálaszTörlés
  4. Hű, de ügyesek vagytok, nagyon tetszik ez a cikk, akarom mondani, az első lecke! Gratulálok Jovi+Borka!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon részletes és érthető. Nagyon tetszik. Szerintem egy kezdő scrappernek tökéletes, de egy "veterán" is sokat tanul belőle. :D

    VálaszTörlés
  6. Én semmit nem értek a scraphez. Nekem már az is magas, hogy oldalpár, meg kraft. :-) Ugyanakkor szívesen készítenék én is ilyen albumokat. De. Itt beszerezhettem volna az albumalapot. És a többit? Jó lett volna (lenne) vagy egy címlistát, vagy valami rávezetőt adni, hogy pl. a kétoldalas ragasztót, az akrilfestéket, a tintapárna, stb. hol lehet beszerezni. (Nem minden háztartásban van.)

    Üdv: Mimo

    VálaszTörlés
  7. Kedves Mimo! Nagyon köszönöm a hozzászólást! A legtöbbet a kérdésekből tanuljuk, ezzel tudjuk fejleszteni a cikkeket és a blogot. Sok ötletet kaptam a kérdésedtől!
    A kifejezésekhez talán kellene egy szótárt csinálni, még nem gondoltam rá, de felírom a teendő listára! ;)
    Az albumalapot megrendelheted az alkotos.kft@gmail.com címen. Mi ezt használjuk, plusz pár színes kartont: http://alkotos.blogspot.com/2011/11/teli-album-keszlet.html, de találsz könyvkötő lemezből vagy más színű fotókartonból készült alapokat itt: http://alkotos.blogspot.com/p/yabo-termekek.html vagy a yabo.hu-n.
    Kétoldalas ragasztót, akrilfestéket, tintapárnát papír és hobbi boltokban tudsz beszerezni. Budapesten a Rayherbe érdemes elmenni, ha scrapbook csodát szeretnél látni (Boráros tér, Dunaház), akrilfestékben a Hobbyművész erős még. Náluk kaphatóak Yabo albumok is. Ha nem Bp-en keresel, mondd, hogy hol, és rákérdezek pl. a scrap.hu-n. Illetve rengeteg dolgot tudsz rendelni a scrapbook.hu webáruházában is.
    Ha bármi kérdésed van, kérlek azonnal szólj (és azok is, akik még nem mertek kérdezni! ;) ), mert az a célunk, hogy a lehető legtöbb ember megérezze, milyen jó scrapbook albumot készíteni. Tudni szeretnénk, hol akadtok el, hol adjunk több támogatást.
    Még egyszer, köszönöm a kérdésedet!
    Borka

    VálaszTörlés
  8. Mimo, Borka már elmondta, hol tudod beszerezni a ragasztókat (én az első tekercs kétoldalasomat asszem az OBI-ban vettem, a festős-barkácsolós részlegen), én meg elmondom mit milyen ragasztóval rögzítek.
    Az apróbb dolgokhoz (virágok, címkék, csipke) tubusos folyékony hobbiragasztót használok, olyat, aminek kis csőre van és színtelenre szárad. Ilyet kaphatsz a Rayherben, Hobby Művészben, Kreatív Hobby áruházban is, de gyanítom, bármelyik kis hobbiboltban is.
    A nagyobb felületeket és a nehezebb dolgokat kétoldalassal rögzítem. A mostani oldalamon pl. a fotót és a rajta lévő nagy címkét.
    Stiftes ragasztót ritkábban használok, mert könnyen felkunkorodik tőle a papír. Régebben az oldalakat ezzel ragasztottam egymáshoz, majd nehezék alatt pihentettem 1-2 órán át, amíg megszáradt a ragasztó.
    Borka írta, hogy ő 3D-sítette (az oldalból kiemelkedővé tette) a számos korongokat: ezt lehet kifejezetten 3D-s ragasztóval is csinálni. Kétoldalas ragasztó, aminek a két oldala között egy vékony szivacsréteg van. Hobbiboltokban 3D-s ragasztóként kicsire felvagdosva árulják, de barkácsáruházban is lehet kapni tekercsben.

    És amíg elkészül a szótár:)
    Kraft: a karton színe, mondjuk magyarul kb. csomagolópapír szín. Vagy, mint a natúr kartondobozok színe.
    Oldalpár: az a két oldal, ami az albumban egymás mellé kerül. Ha kinyitod egy helyen, akkor 2 oldalt látsz egyszerre- ezek ketten egy pár:) Jó, ha legalább ez a két oldal harmonizál egymással színeiben, vagy mintájában.

    Én is várom a kérdéseiteket, szép napot!
    Jovi

    VálaszTörlés
  9. Hana írt egy jó kis bejegyzést a legelső lépésekhez, ebben is van még olyan info, amikre nem tértünk ki külön a tanfolyami cikkben: http://alkotos.blogspot.com/2011/11/kezdethez-hasznos-tippek.html

    VálaszTörlés